Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth/A képen Liz Truss brit miniszterelnök.

 

Megzuhantak a brit kötvények árai, megroppant a font árfolyama, a lakosság pedig az energiaválság téli következményeitől retteg. Rájár a rúd a brit gazdaságra, amihez nagyrészt hozzájárult a brit kormány gigászi adócsökkentési programja is – amit végül vissza kellett vonnia.

 

Jelenleg mindenki meg akarna szabadulni a brit államkötvényektől, vagyis nincs túl sok hajlandóság Nagy-Britannia finanszírotozására. A brit jegybank végül be is avatkozott, és nem először tette az elmúlt hetekben. A tízéves brit állampapírok hozama (vagyis a felvett hitel kamatköltsége) 4,6 százalékra emelkedett, amire a 2008-as nagy válság óta nem volt példa.

 

A „kötvényválságot” Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter adópolitikai botlása indította el. Egy olyan tervről volt szó, amely a legvagyonosabb réteg számára csökkentette volna az adókötelezettséget. A dolog nemcsak társadalmi felhborodást, hanem nagyon drága piaci bizalomvesztést is előidézett. A kormány hiába vonta vonta vissza az javaslatot, azóta is durva nyomás alatt van a brit a gazdaság.

 

 hirdetes_300x300  

A brit jegybank egyetlen módon tudja kezelni a helyzetet: pénzkibocsátással, ami viszont gerjeszti az inflációt – és az ördögi kör ezzel be is zárul.

 

A helyzet elég durva. A VG.hu összefoglalója szerint a Brexit után a brit font megszűnt az EU tartalékvalutája lenni, így más jegybankok most megszabadulnak tőle.

 

A brit pénzügyminiszter hó végére ígért új, konszolidációs terveket, csakhogy addig még bő két hét van hátra. A cél az lenne, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt, de közben ellensúlyozni kéne az energiaválság következményeit a cégeknél és a lakosságnál. A piac pedig már nem hajlandó tovább finanszírozni a brit adósságot.

 

A britek augusztustól recesszióban vannak, ráadásul az egyetlen olyan G7-es országról van szó, amelynek gazdasági kibocsátása nem talált vissza a járvány előtti szinthez, hanem az alatt maradt. A G20-as országcsoport viszonylatában pedig a britekre vonatkozó gazdasági előrejelzések a legvészjóslóbbak. Elemzők szerint a recesszió a jövő év közepéig is eltarthat, a 10 százalék feletti infláció pedig felzabálja az emberek tartalékait és vásárlóerejét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.