Nyitókép forrása: SITA/Daniel Leal/Pool Photo via AP

 

Liz Truss brit miniszterrelnök pénteken újra nyomatékosította, hogy kormány lemond korábbi, (elősorban a legvagyonosabbakat érintő) adócsökkentési tervéről. Hogy megnyigtassa a piacokat, leváltotta eddig, mindössze néhány hete hivatalban lévő pénzügyminiszterét is.

 

Nagy-Britanniában hatalmas gazdasági örvény bontakozott ki. Az energiválság és az infláció felemésztette az emberek tartalékait, csökken a vásárlóeről, miközben egyre drágább a termelés. A brit államadósság törlesztése is problémákba ütközött, mire Kwasi Kwarteng (ghánai bevándorló szülők gyeremeke, korábbi iparügyi államtitkás) pénzügyminiszter bejelentett egy hatalmas adócsökkentési csomagot, ami elsősorban a leggazdagabb rétegeket érintette volna.

 

A piac kegyetlenül megtorolta az átgondolatlan intézkedést: a kötvényhozamok (vagyis az ország által felvett kölcsönök kamatai) elszálltak, a kötvények értéke (vagyis a felhető hitel nagysága) mélyrepülésbe kezdett. A kormány hiába vonta vissza szinte azonnal a javaslatot, a bizalmatlanság megmaradt, és azóta is ott ütik a brit gazdaságot, ahol érik.

 

 hirdetes_810x300  

Erre reagálva lépett Liz Truss pénteken azzal, hogy előbb menesztette Kwartenget a miniszteri székből, majd a kamerák elé állva elismételte, hogy nem lesz adócsökkentési tervezet, és azt is, hogy mégis megvalósul jövőre a társaságiadó-emelés (19-ről 25 százalékra). Ettől az egy intézkedéstől 18 milliárd font plussz bevételre szmít a brit kormányfő.

 

Kwarteng helyet Jeremy Hunt egykori egészségügyi minisztert jelölte ki. Sőt, lecserélték a pénzügyminisztérium főtitkárát is – Chris Philpot helyére Edward Argar érkezik.

 

A bejelentés nem érte el a kellő határt,  a kötvények hozamai a sajtótájékoztató után a korábbi 4,2 százalékról 4,58 százalékra emelkedtek vissza. Ilyenre 2008-as nagy válság óta nem volt példa. Közben a font is 1,4 százalékkal esett a dollárral szemben.

 

Kwarteg miniköltségvetésként vagy Trussoconomics-ként is emlegetett eredeti tervezete nem tartalmazta a társasági adókulcs megemelését, sőt, el akarta törölni a legnagyobb vagyonnal rendelkezőkre kivetett 45 százalékos adókulcsot is (teljesen). Főleg ez utóbbi verte ki a biztosítékot nem csak a pénzpiaci szereplőknél, de a megélhetési válsággal élő választóknál is.

 

Bár Liz Truss aligha akar önként távozni a miniszterelnöki székből, egyes források szerint a Konzervatív Párton belül már foglalkoznak a vezetőváltás gondolatával. Szóba került már Penny Mordaunt volt védelmi miniszter és Rishi Shunak volt pénzügyminiszter neve is.

 

A YouGov brit közvéleménykutató-ügynökség felmérései szerint Liz Trusst mindössze a britek 9 százaléka tartja alkalmasnak a kormányfői hivatal betöltésére, menesztése mellett pedig a választók 50 százaléka foglat állást.

 

CNBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.