Nyitókép forrása: SITA/Stephane Mahe/Pool photo via AP

 

Emmanuel Macron francia államfő szerdán arról beszélt a France 2-nek, hogy Franciaország nem indítana nukleáris válaszcsapást, ha Ukrajnát taktikai atomfegyverrel támadnák meg. A kijelentés nagy felháborodást váltott ki számos politikusból és a sajtóból. A fő ok, amiért sokan kiborultak Macron szavait hallva, hogy a francia elnök kimondta: Ukrajnáért nem vállalná be az atomháborút, sem a világháborút.

 

Már az elején érdemes leszögezni, hogy a taktikai atomfegyver korlátozott hatóerejű és sugárzású nukleáris fegyver. A nyugati narratíva szerint az oroszok atomfegyver bevetésével fenyegetőznek (hasonló radikális kijelentéseket viszont hallhattunk már nyugati tisztviselőktől is). Tény azonban, hogy ha atomcsapást mérnének az oroszok Ukrajnára, akkor a radioaktív csapadékból az ő területeik és katonáik is kapnának.

 

A Politico szerint Macron azért érdemelte ki a kritikát, mert „megszegte a nukleáris elrettentés témájában kötelező” homályos megfogalmazás fenntartását.

 

 hirdetes_810x300  

„A nukleáris elrenttentés hitelessége azon múlik, hogy nem mondunk el semmit arról, hogy mit kellene tennünk”

 

mondta Francois Hollande volt francia államfő, akit a francia történelem egyik legjelentéktelenebb elnökének tartanak.

 

A Politico szerint Macron szavai az EU egyetlen atomhatalmának hozzáállásáról „aligha nyugtatják meg az olyan NATO-tagállamokat, mint Lengyelország, Románia vagy Szlovákia”.

 

Jean-Louis Thiériot francia konzervaítv nemzetgyűlési képviselő a sajtónak nyilatkozva arról beszélt, hogy mikor meghallotta a francia elnököt, majdnem leesett a székről.

 

„Ez politikai hiba. A nukleáris elrettentés egyik alapelve az, hogy bizonytalanságot tartunk fel azzal kapcsolatban, hogy mi számít létfontosságú érdeknek”

 

mondta. Thiériot úgy véli, hogy Macron a hazai választóknak üzenhetett, akik aggódnak az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás és egy nukleáris háború lehetősége miatt.

 

Macron: Nem támogatjuk Ukrajnát Oroszország megtámadásában

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.