Nyitókép: AP Photo/Khalil Hamra

 

Huszonnyolcra emelkedett az észak-törökországi szénbányában történt robbanás halálos áldozatainak száma. A mentők több tucatnyi, még mindig a föld alatt rekedt munkást próbálnak kimenteni.

 

A robbanás helyi idő szerint 18:15-kor történt pénteken a fekete-tengeri Amasra város egyik bányájában. A hivatalos adatok szerint további 28 bányász sérült meg.

 

Szulejmán Soylu török belügyminiszter szerint a robbanás idején a föld alatt, 300–350 méter mélyen rekedt 110 bányász közül 49-en valószínűleg meghaltak. Fatih Donmez török energiaügyi miniszter azt mondta, az első adatok azt mutatják, hogy sújtólégrobbanás történt.

 hirdetes_810x300  

 

A török állami katasztrófavédelmi ügynökség, az Afad kezdetben azt állította a Twitteren, hogy egy hibás transzformátor okozta a robbanást, de később visszavonta állítását, és úgy módosított, hogy „ismeretlen okokból” metángáz gyulladt meg.

 

 

Egész éjszaka folyt a mentés

 

A török média által a bánya bejáratáról sugárzott felvételek tanúsága szerint a bánya bejáratánál összegyűltek a lent lévők családtagjai.

 

„Nem tudom, mi történt” – mondta az Anadolu hírügynökségnek egy bányász, akinek sikerült sértetlenül kijutnia a tárnákból. „Hirtelen nyomást éreztem, és nem láttam semmit” – tette hozzá.

 

Mivel a robbanás nem sokkal napnyugta előtt történt, a mentési műveleteket a sötétség is lassította.

 

 „A dolgozók közel felét sikerült evakuálni. A legtöbbjük jól van, de vannak súlyos sérültek is” – mondta Recai Cakir, Amasra polgármestere a török NTV magáncsatornának.

 

A helyi kormányzó szerint egy több mint 70 fős csapatnak sikerült elérnie az akna egy olyan pontját, amely mintegy 250 méterrel a felszín alatt van. Egyelőre nem volt világos, hogy a mentők közelebb tudnak-e jutni a csapdába esett munkásokhoz.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!