Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Darko Bandic

 

Kezd nagyon eldurvulni az Európai Bizottság és Lengyelország vitája, és várhatóan még messze vagyunk a tetőzéstől. Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő a Rzeczpospolita című lengyel lapnak hétfőn azt nyilatkozta, hogy Brüsszel visszart minden pénzügyi forrást mindaddig, amíg Lengyelország nem orvosolja a bíróságok körüli hiányosságokat.

 

A lap közlése szerint Brüsszel jogi követelései lényegében azt jelentik, hogy Lengyelország ismerje el az uniós jog elsőbbségét sajátja felett, és ennek vesse is alá magát a bírósági rendszerét illetően.

 

A lengyelek az újjáépítési alapból összesen 37  milliárd euróra lennének jogosultak. Ezt a Bizottság ugyan júniusban jóváhagyta, miután Varsó egy korábbi megállapodásnak megfelelően megszüntette a vitatott, bírókat felügyelő etikai bizottságot, de a brüsszeli bürokraták nem sokkal ezután bejelentették, hogy ez kevés, és többre „erőfeszítésre” van szükség Lengyelország részéről. Az egyezségnek lőttek, Varsó pedig ígéretet tett, hogy minden fronton támadást fog indítani Brüsszel ellen. Közben persze kitört a háború, ezért most alacsonyabb hőfokon izzik a vita, de a helyzet pattanásig feszült. A mai bejelentéssel pedig eszkalálódhat is.

 hirdetes_300x300  

 

Ugyanis a Bizottság most nemcsak az újjáépítési alapból járó összegeket blokkolná, hanem a kohéziós alapokat is, vagyis a rendes, hétéves költségvetésből járó pénzeket. Ez pedig jóval nagyobb keret – több mint 76,5 milliárd euróra rúg.

 

Az borítékolható, hogy a lengyelek nem hagyják válasz nélkül a döntést, ami tovább élezi majd a nemzetállamok és Brüsszel viszonyát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.