Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

 

Kiszivárgott információk szerint az Európai Bizottság olyan „dinamikus ármechanizmust” dolgozott ki, amitől azt remélik, hogy egy adott ársávban tudja majd tartani a földgáz európai piaci árát. A javaslat elvileg tartalmazza azt is, hogy a következő télre közös gázbeszerzés fog megvalósulni, egyes információk szerint bizonyos arányban kötelező jelleggel. Ami az ármechanizmust illeti, a kiszivárgott információk szerint kezdetben csak három hónapra szól majd.

 

Ma ülésezett az európai uniós tagállamok külügyi tanácsa, ahol már nagy vonalakban érintették az esetleges „ársapka” témáját is. Néhány órával később az euractiv.com a vonatkozó dokumentummal együtt közzétette Brüsszel árszabályozó tervét.

 

Eszerint az Európai Bizottság a kontinensen forgalmazott összes gáz viszonylatában árkorlátozást határozna meg. Az európai gázpiac irányadó indexét a holland TTF tőzsde adja. A háborúig ennek az árnak a meghatározásában nagy szerepe volt a viszonylag olcsó orosz földgáznak. A szankciók hatására mára az Oroszországból érkező földgáz napi mennyisége az uniós kereslet 7 százalékára esett vissza. A háború előtt ez 40 százalék volt.

 

 hirdetes_300x300  

„[Az ármechanizmus] segít elkerülni a szélsőséges volatilitásokat és árcsúcsokat, valamint a spekulációkat is, amelyek problémákat okoztak egyes tagállamok földgázellátásában”.

 

A tervezet ideiglenes, napon belüli árcsúcs-sapka korlátozást is tartalmazna. Ettől „józanabb árképzési mechanizmust” várnak el.

 

Olaszország, Görögország, Lengyelország és Belgium még a múlt héten javasolták, hogy vezessenek be ársávot az ingadozás 5 százalékon belül tartására. Ez az ársáv rendszeresen felülvizsgálatra kerülne.

 

A tervezet elméletileg azt is tartalmazni fogja, hogy az új gázár meghatározásánál figyelembe veszik az ázsiai piacok árait is. Erre ezért van szükség, mert ha az európai piaci ár túlságosan eltávolodik az ázsiaitól, akkor az eladók nem akarnak majd eladni Európában földgázt és átcsoportosítják készleteiket az ázsiai piacra.

 

Brüsszel javaslatában helyet kapott egy közös gázbeszerzési modell is. Eszerint a tagállamok saját tárolókapacitásának 15 százalékáig kötelezően részt vennének a közös uniós gázbeszerzésben. Ha igazak a hírek, akkor ez azt jelentené, hogy minden tagállam gáztározóit 15 százalékban kötelezően közösen vásárolt gázzal töltik majd fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!