Nyitókép forrása: AP Photo/Petr David Josek

 

Lengyelország Ukrajna-politikája sem felhőtlen, főleg az utóbbi időben. Paweł Szefernaker belügyminiszter-helyettes hétfőn például bejelentette, hogy Varsó nem fizetheti a végtelenségig az ukrán menekültek elszállásolását.

 

A Lengyelország határát átlépő ukránok száma mára már közel 6,8 millióra nőtt. Ebből 1,44 millió kapott átmeneti védelmet, mint otthonát elhagyni kényszerülő egyén. A lengyel belügyminisztérium szerint a napi 22-23 ezer új érkezőnek alig 5 százaléka minősül menekültnek vagy kérvényezi a menekültstátust.

 

Az ukránok Lengyelországban elég sokrétű segítséget kapnak. Például szállást biztosítanak nekik a helyi önkormányzatok az állami ingatlanokban és más középületekben, és bizonyos ideig még anyagi segítséget is kapnak.

 

 hirdetes_300x300  

A lengyel belügyminisztérium szerint cirka 80 ezer olyan ukrán menekült van, akik középületekben kaptak szállást érkezésük után. A kormány most azt akarja elérni, hogy a 120. ott töltött nap után a költségek 50 százalékához az ukrán menekültek is járuljanak hozzá, ha továbbra is igényt tartanak a szállásra.

 

A belügyminiszter-helyettes pedig az RMF FM rádiónak azt nyilatkozta, hogy jövő év közepére az ukrán menekülteknek tudniuk kell gondoskodniuk magukról. Szefernaker nem számít újabb jelentős menekülthullámra Ukrajna felől, még az orosz rakétatámadások ellenére sem, és azt mondta, hogy az ukrán hatóságok eltökéltnek látszanak abban, hogy az otthonukat elhagyók Ukrajnán belül maradjanak, és ne menjenek külföldre.

 

Az ENSZ adatai szerint a 38 milliós Ukrajnát a háború miatt eddig 11 milliónál is több ember hagyta el. Az adatok nem pontosak, mert nem tudni, mennyien vannak Oroszország és Fehéroroszország területén.

 

Körkép.sk, rmx.news

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.