Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Matt Rourke

 

Néhány uniós tagállam már arról tárgyal, hogy milyen módon és mekkora összeggel járuljanak hozzá Elon Musk Starlink nevű internetes szolgáltatásának fenntartásához Ukrajnában. A Tesla főnöke nemrég kijelentette, hogy nem óhajtja tovább saját költségre fenntartani az ukránok hozzáférését. Később ezt visszavonta, de az EU egyes tisztviselői úgy érzik, hogy ebben is nekik kell nagyobb szerepet és költséget vállalniuk. Hogy az egyiküket idézzük: „Nem értem, miért ne lehetne”. Na igen. A közös kasszából semmi sem drága…

 

A dolgot egyébként Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter árulta el a Politiconak adott interjúban. A tervek még korai szakaszban vannak, és azután merültek fel, hogy Musk kijelentette, a SpaceX vállalat nem finanszírozhatja a végtelenségig az ukránok hozzáférését a Starlinkhez. Később jelezte, hogy visszavonja korábbi kijelentését, és fenntartja a szolgáltatást Ukrajnának.

 

Ez persze csak időhúzást jelent, nyilvánvaló, hogy a háttérben már elkezdődtek a tárgyalások a költségekről. Így nem is nagyon csodálkozhatunk, hogy Litvánia, amely már korábban Kalinyingrád kapcsán is megmutatta, mennyire vevő az amerikai ötletekre, vetette fel, hogy az EU finanszírozza a Starlink ukrajnai üzemben tartását.

 

 hirdetes_810x300  

A Politico ezt úgy tálalja vonatkozó cikkében, hogy „hatalmas az ijedtség Ukrajna biztonsága kapcsán”, mert a kulcsfontosságú távközlési rendszer biztosította a polgári lakosság kapcsolattartását, de az ukrán ellentámadások koordinációját is.

 

Érdekes a litván magyarázat is. Landbergis azt javasolta, hogy Ukrajna internet-hozzáférését „ne hagyjuk egyetlen szupererős egyén kezében, aki egy napon arra ébredhet, hogy megunta a dolgot és máshoz van kedve”.

 

„Arra gondoltam, hogy valószínűleg sokkal jobb lenne, ha ez egy szerződéses megállapodás keretén belül folytatódna, modjuk olyan országok részvételével, amelyek hajlandók megvásárolni a szolgáltatást Musktól az ukránok számára”.

 

Landbergis állítása szerint az ötlet felmerült az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásán is, és „bizonyos országok” csatlakoztak – konkrétumokat azonban nem árult el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!