Nyitókép: Iranian Army via AP

 

Az Európai Unió új szankciókat készít elő Irán ellen, miután elegendő bizonyítékot szerzett arra vonatkozóan, hogy Teherán fegyveres drónokat szállít Oroszországnak Ukrajnában való használatra – közölte szerdán az EU-diplomácia szóvivője.

 

„Most, hogy elegendő bizonyítékot gyűjtöttünk össze, dolgozunk egy egyértelmű, gyors és határozott EU-válaszon“

 

– mondta Nabila Massrali, Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselőjének szóvivője.

 

 hirdetes_300x300  

Az EU-diplomaták azt mondták az AFP-nek, hogy készül a drónokhoz köthető iráni személyek és szervezetek listája a szankciós feketelista kiegészítésére. A lista várhatóan a tagállamok vezetőinek csütörtökön kezdődő csúcstalálkozójára készül el.

 

Az EU október 17-én, hétfőn vezette be a legújabb szankciókat Iránnal szemben. Ezek egy fiatal kurd nő, Mahsa Amíní halálához kapcsolódnak – aki az erkölcsrendőrség őrizetbe vétele után halt meg –, valamint a teheráni rezsim ezt követő tiltakozásainak leveréséhez.

 

Ukrajna több hete vádolja Iránt azzal, hogy fegyveres drónokat szállít Oroszországnak, és ezzel kapcsolatban uniós szankciókat kért.

 

Borrell a külügyminiszterek ukrajnai háborúról folytatott hétfői megbeszélései után azt mondta, hogy az EU továbbra is bizonyítékokat gyűjt arról, hogy Oroszország iráni drónokat használ. Ha beigazolódik, az az ENSZ azon határozatának megsértését jelenti, amely megtiltja Iránnak bizonyos fegyverek exportját. Irán és Oroszország is tagadja a drónszállítással kapcsolatos információkat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.