Nyitókép: Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán hadiállapotot hirdetett azokban az ukrán régiókban, amelyeket Oroszország a nemzetközi jog megsértésével annektált. Ez lehetővé teszi Moszkva számára, hogy megerősítse az ellenőrzést ezeken a területeken.

 

„Aláírtam egy rendeletet a hadiállapot bevezetéséről az Orosz Föderáció e négy szubjektumában“

 

– mondta Putyin az Orosz Biztonsági Tanács üléséről közvetített televíziós adásban. A Kreml ezt követően kiadott egy rendeletet, amely szerint csütörtök reggel életbe lép a hadiállapot.

 

 hirdetes_810x300  

Putyin azt is bejelentette, hogy a megszállt régiók oroszok által kinevezett vezetői rendkívüli biztonsági felhatalmazást kapnak, ezt azonban nem részletezte. Sőt azt sem pontosította, hogy milyen egyéb intézkedésekre kerül sor a hadiállapot alapján. Az AP ügynökség szerint az orosz jogszabályok szerint ez azt jelenti hogy, hogy az annektált területeken korlátozhatják az utazásokat és a nyilvános összejöveteleket, szigoríthatják a cenzúrát és kiterjeszthetik a biztonsági erők jogkörét. A hadiállapot kihirdetését várhatóan szerdán hagyja jóvá a parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács.

 

Putyin azt is bejelentette, hogy rendeletet adott ki, amely korlátozza a mozgást nyolc Ukrajnához közeli orosz régióba, illetve onnan. Ide tartozik a Krasznodari terület, Belgorod, Brjanszk, Voronyezs, Kurszk és Rosztov megye, valamint a Krím és Szevasztopol, amelyeket Oroszország 2014-ben annektált.

 

Októberben Putyin aláírta azokat a dokumentumokat, amelyekkel a négy ukrán régiót – Donyecket, Luhanszkot, Herszont és Zaporizzsját – Oroszországhoz csatolták. Tette ezt az oroszok által megszállt ukrajnai területeken tartott népszavazások után, amelyeket – akárcsak e területek annektálását – nem ismertek el nemzetközileg.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!