Macron: a legfontosabb az európai egység megtartása az energiaügyekben - Körkép.sk
Ágota, Ingrid
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -4 °C
  • 3 °C
Külügyek

Macron: a legfontosabb az európai egység megtartása az energiaügyekben

"Nem jó" Európának, ha Németország "elszigeteli magát" a gázárplafonról tervezett uniós tárgyalások során.

Nyitókép: AFP via Welt.de

 

Az a legfontosabb, hogy az Európai Unió megőrizze egységét a gáz- és az energiaállátás ügyében folytatott tárgyalások és az ellátásbiztonság megteremtése során – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben, az uniós tagállami vezetők kétnapos csúcstalálkozójára érkezve csütörtökön.

 

Emmanuel Macron újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, teljes egyetértésre van szükség a tagállamok között, és kijelentette: “nem jó” Európának, ha Németország “elszigeteli magát” a lehetséges gázárplafonról tervezett uniós tárgyalások során.

 

A francia elnök reményét fejezte ki, hogy az EU-tagországok vezetői “megtalálják a módját”, hogy “széles konszenzussal” találjanak megoldást az energiaellátással kapcsolatban.

SJE Nyílt nap

 

Olaf Scholz német kancellár érkezésekor arra buzdította a tagállami vezetőket, hogy egyesítsék piaci erejüket a gáz beszerzési árának csökkentése érdekében. Véleménye szerint az EU-nak először “el kell távolítania azokat a versenypolitikai akadályokat”, amelyek jelenleg megtiltják a vállalatoknak, hogy az árak egyeztetése terén együttműködjenek.

 

Charles Michel, a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke előremutatónak nevezte az Európai Bizottság energiaügyben előterjesztetett javaslatát, és az mondta, az EU energiamegállapodása a javaslat alapján lehetséges, de nehéz munka előzi meg.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket