Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

A valóságtól elszakadt brüsszeli bürokraták egyik mintapéldánya, Frans Timmermans uniós biztos, az Európai Bizottság zöld átmenetéért felelős alelnöke szerint az elhúzódó energiaválság Európában „végre megfordíthatja a helyzetet”, és helyzetbe hozzák a megújuló energiaforrásokat.

 

Timmermans még október 13-án Brüsszelben arról beszélt, hogy

 

„Az olcsó fosszilis energiahordozók korszaka véget ért. Végleg. Nem fog visszatérni”

 

hangoztatta, hozzátéve, hogy bár az „olcsó megújuló energia korszaka valódi, és gyorsan jön, nem elég gyorsan ahhoz, hogy már idén vagy jövőre megoldja” Európa problémáját.

 hirdetes_810x300  

 

Emiatt Timmermans úgy véli, hogy az egyetlen megoldás az energiatakarékosság, és a fel nem használt energia a legolcsóbb energia.

 

A balliberális brüsszeli Euractiv.com portál közlése szerint a „kormányok gyakran azon dolgoznak, hogy aláássák a hatákonysági politikát” (értsd: a megszorításokat – a szerk.). Például azzal, hogy háztartásokat segítő támogatásokat fogadnak el az infláció és az elszálló energiaárak ellensúlyozására.

 

„A fosszilis energiahordozókért járó bőkezű állami kompenzáció azzal a kockázattal jár, hogy kisiklatja a zöld átmenetet” – fogalmazta meg aggályait Laurence Tubiana, az Európai Klíma Alapítvány igazgatója, aki szerint a lakosság támogatása ellentmond a megújuló energiával kapcsolatos beruházások érdekeinek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.