Nyitókép: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök pénteken jelezte, hogy orosz kollégája, Vlagyimir Putyin a korábbiakhoz képest most nagyobb hajlandóságot mutat arra, hogy tárgyaljon az ukrajnai háború befejezéséről.

 

„Láttam, hogy ebben a kérdésben Putyin sokkal nyitottabb a tárgyalásokra, mint a múltban“

 

– mondta Erdogan, miután visszatért azerbajdzsáni látogatásáról.

 

A török ​​elnök kijelentette azt is, hogy nem lát akadályt az ukrán fekete-tengeri kikötők gabonakiviteléről szóló megállapodás meghosszabbításában – írja a The Guardian című brit lap.

 hirdetes_300x300  

 

„Ezt a tegnap(csütörtök) esti beszélgetések során is láttam, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint Vlagyimir Putyinnal folytattam“

 

– tette hozzá.

 

Ez a Törökország és az ENSZ által nyáron közvetített megállapodás november végén lejár, és csak az összes érintett fél – Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ – támogatásával hosszabbítható meg.

 

Törökország – az Észak-atlanti Szövetség tagja –  jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Ukrajnával is. Ankara elítéli Oroszország ukrajnai invázióját, de nem csatlakozott a Nyugat Moszkva elleni kiterjedt gazdasági szankcióihoz. Ugyanakkor régóta igyekszik közvetítőként fellépni az orosz-ukrán konfliktus rendezése érdekében.

 

Április eleje óta azonban felfüggesztették az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokat. Ráadásul négy ukrán régió orosz annektálása után Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy amíg Putyin van hatalmon, Kijev nem tárgyal Moszkvával.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!