Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Ukrajna folytatja az előrenyomulást Dél-Ukrajnában, Herszon környékén, de az oroszok alaposan megnehezítik a dolgukat. Közben az oroszok Herszonban ostromra számítanak, ezért evakuálják a lakosságot, és bizonyos erőiket is visszább húzzák. Herszon környéke a Dnyeper nyugati partján található, az ellátási útvonalakra mért korábbi ukrán csapások miatt a terület ellátása nehezen tartható. Folytatódnak az ukrán infrastruktúra elleni támadások, amelyek egyre durvább következményekkel fenyegetik az ukrán lakosságot. Ez a háború 242. napja.

 

A masszív bombázások következtében az ukrajnai energiahálózat súlyosan sérült, legalább 30, egyes források szerint 40 százaléka offline állapotban van. Az Ukrenergo egyre több területen szólít fel egyre nagyobb takarékosságra, illetve tervezett áramkimaradásokat is bejelentett. Ha nincs áram, nincs víz és fűtés sem, az adott területen megáll a termelés, nem működnek a boltok, a tömegközlekedés egy része.

 

Átmeneti áramkimaradást jelentettek hétfőn délelőtt Harkivból, Poltavából és Szumiból. A legkiterjedtebb áramkorlátozás Kijevben és környékén van.

 

 hirdetes_300x300  
Ukrajna támadófegyvereket kér

 

Már eddig is komoly viták folytak arról, hogy az Ukrajnának adott nyugati fegyverek mennyire védekező fegyverek és mennyire támadók. Egy ponton túl ugyanis a háborúba nyugati bevonódás már csak fogalmazás kérdése lesz. Jelenleg Ukrajna egyre több fegyvert kér, és már nemcsak a bombázások elleni modern légvédelmi rendszerek átadását sürgeti, hanem nagy hatótávolságú csapásmérő fegyverekéét is, amelyekkel könnyedén és mélyen be tudna lőni Oroszország területére.

 

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Frankfurter Allgemaine Zeitungnak nyilatkozva arról beszélt, hogy „a legjobb légvédelmi rendszer sem tudja elrettenteni az oroszokat” a csapásoktól, ezért felvetette a kérdést, hogy nem lenne-e szüksége Ukrajnának „olyan fegyverekre, amelyekkel orosz területen lévő repülőtereket támadhat”, természetesen önvédelmi céllal.

 

Jelenleg Ukrajna azon dolgozik, hogy az Egyesült Államoktól ATACMS rakétákat kapjon, amelyek a HIMARS, MLRS és MARS II sorozatvetőkben is alkalmazhatók, és hatótávjuk 300 kilométer. Eddig az USA vonakodott átadni ezt a fegyvertípust, mert fennál a harmadik világháború kitörésének kockázata. Az egy másik kérdés, hogy Kijev számára az egyik cél a Nyugat minél nagyobb mértékű bevonása a háborúba.

 

Smihal az interjúban mondott mást is. Állítása szerint az ukrán államháztartás olyan rosszul áll, hogy ha nem kap az EU-tól anyagi támogatást, a nyugdíjak kifizetésére sem lesz pénz – már a jövő havi folyosóítás is erősen kétséges.

 

Smihal szerint az EU eddig összesen 9 milliárd eurót adott Ukrajnának, és azt állítja, az összeg oroszlánrészét újjáépítésekre és a szociális ellátórendszerre fordították. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha az EU nem ad újabb támogatást, akkor nem lesz pénz a fizetésekre és a nyugdíjakra.

 

Az ukránok elpusztítanák a Kercsi hidat

 

Az Ukrajinszka Pravdában is érdekes interjú jelent meg, ahol Kirilo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője kijelentette, hogy ha Ukrajna visszafoglalja a Krímet, akkor a Kercsi híd megszűnik létezni.

 

„Nehéz erre a kérdésre választ adni. Erre inkább máskor kellene visszatérni. Annyit mondhatok, hogy a Krími híd az orosz világ egyik szimbóluma, és nagyon súlyos sérüléseket szenvedett. Ezek azt jelzik, hogy ebből a rendszerből nem sok minden marad”

 

mondta, majd körülményes tagadásba kezdett, hogy a Kercsi híd elleni támadás az ukránok műve lett volna, és egyetértett Zelenszkij elnökkel, hogy az incidens az orosz biztonsági szolgálatok közti konfliktus eredménye volt.

 

„Többet nem mondhatok. De mondok valami mást: a Krími híd egy szimbólum, ami el fog pusztulni. Ha a Krím visszatér, ez a híd megszűnik létezni”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk, Unian

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!