Az inflációval nem csak a fizetésük, a nyugdíjuk is emelkedik a brüsszeli bürokratáknak - Körkép.sk
Külügyek

Az inflációval nem csak a fizetésük, a nyugdíjuk is emelkedik a brüsszeli bürokratáknak

Mindeközben bérből és fizetésből élők milliói kerülnek megélhetési válságba

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy korábbi brüsszeli döntés következtében visszamenőleg is kiigazítják a Európai Bizottság tisztviselőinek és az Európai Parlament alkalmazottainak a bérét az infláció mértékébe – ami a belgiumi törvények szerint 7 százalékos emelést jelent. Az intézkedés miatt Von der Leyen bizottsági elnök 2000 euróval, az uniós biztosok 1460 euróval, az EP-képviselők pedig 623 euróval többet vihetnek haza havonta. Miközben más országok hétköznapi munkásemberei, akik Brüsszel döntései következtében (is) kerülnek megélhetési válságba, ilyen előnyökkel nem rendelkeznek. Ám ezzel még nincs vége. Az intézkedés megdobja Brüsszel 36 ezer aktív és nyugalmazott alkalmazottjának nyugdíjára és egészségügyi ellátására vonatkozó kiadásait is.

 

A Bild német lap közlése szerint 2020 óta több mint 6 milliárd euróval 122,5 milliárd euróra nőtt a volt uniós tisztviselőkre fordított nyugdíjkifezetések összértéke az EU-ban – beleértve az egészségügyi járadékot is.

 

Az emelés hátterében az áll, hogy a belgiumi és luxemberugi szabályok a köztisztviselők bérének inflációs kiigazítását írják elő, amit az EU készséggel be is tart, holott a tagállamoktól azt várja el, hogy az infláció elleni harc jegyében ne növeljék a nominális béreket.

 

A szabály évente két alkalommal is lehetővé teszi a bérek kiigazítását abban az esetben, ha az infláció 3 százaléknál magasabb, visszamenőleg is.

 

Körkép.sk, rmx.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Géza
2022. okt. 25. 09:14

De hát ők csak az ott érvényes törvények szerint járnak el és kár, hogy nálunk nem ilyen szellemben viszonyulnak az alkalmazottakhoz. Vagy nekik lehet másnak nem ...?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket