Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Darko Bandic

 

Egyre nagyobb a szakadék Európa első és második számú hatalma, Németország és Franciaország között. A Politico beszámolója szerint jelenleg még az is problémát jelent, hogy Olaf Scholz német és Emmanuel Macron francia államfő közösen lépjen kamerák elé.

 

Miközben a két országvezető szerdán szemtől szemben találkozót tart, Berlin már előre bejelentette, hogy együtt lépnek a kamerák elé – ebben az esetben a kötelező diplomáciai udvariasságok abszolválása érdekében.

 

Nem sokkal később aztán jött a franciák közleménye, hogy nem is lesz sajtótájékoztató.

 

 hirdetes_300x300  

Ha Macron ezt tényleg meglépi, az elég nagy pofont jelent majd Scholz számára, aki egy sereg újságíróval vette nyakába Európát, és Párizs után Athénba is ellátogatna. A sajtótájékoztató lehetőségének elvételét sokan most úgy értelmezik, mint a feszültség egyik jelét, példaként pedig azt hozzák fel, hogy Scholz sem akart közös sajtótájékoztatót tartani Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

 

A francia-német vita azonban jóval mélyebb problémákra vezethető vissza. Ennek egyik új epizódja az energiaválság, de ide sorolhatnánk Európa védelmi képességeinek hiányosságát, valamint a Kínához való viszonyulást is.

 

A múlt héten a közös német-francia kormányülést a franciák januárra halasztották. A vita a múlt heti EU-csúcson is tapasztalható volt. A franciák a németek gigászi, belföldi ársapkát bevezető energiacsomagja miatt neheztelnek Berlinre, míg a németek a Spanyolországból Európa szívébe tervezett MidCat gázvezeték tervének elkaszálása miatt orroltak meg Párizsra.

 

A német energiacsomag ellen elsőként épp a francia miniszterelnök, majd a pénzügyminiszter tiltakozott. Az intézkedés ugyanis lényegében a pénzügyi dominancia érvényesülését jelenti, ami versenyelőnyhöz juttatja a német cégeket. Az energiaválság után azok a cégek tölthetik majd be a bedőlő vállalatok után hagyott piaci űrt, akik még talpon lesznek. A franciák eddig is a túl erős Németországtól féltek, most még ez is növeli aggodalmaikat.

 

A franciák számára is problémát jelent, hogy Németország nem hajlandó közös védelmi projekteket finanszírozni. Sőt, rossz szemmel nézik azt is, hogy Németország szorosabb kapcsolatot ápol Kínával. Épp kedden jelent meg a hír, hogy Olaf Scholz kiharcolta az engedélyt ahhoz, hogy a hamburgi kikötő három terminálját birtokló HHLA vállalatba belépjen a kínai kereskedelmi óriásvállalat, a Cosco. Scholz a jövő héten utazik Pekingbe, hogy találkozzon Hszi Csing-pi elnökkel.

 

A francia elnöki palota szerint jobb lett volna, ha Macron és Scholz együtt látogatnak el Pekingbe – ami egyébként korábban teljesen szokványos eljárás lett volna. Az érem másik oldala, hogy a franciák inkább vártak volna a találkozóval, mert szerintük ennyire rövid idővel a Kínai Kommunista Párt kongresszusa után a látogatás csak legitimizálná a kínai elnök harmadszori megválasztását, ami „politikailag költséges” húzás.

 

Védelmi beruházások terén a franciák azon is kiakadtak, mikor kiderült, Berlin tizenhárom országgal (köztük Magyarországgal és Szlovákiával) külön megállapodást kötött légvédelmi haditechnikai beszerzésekről (amit a franciák légvédelmi pajzsként emlegetnek), miközben Berlin rendre kikosarazza Párizst, ha közös projektekről van szó.

 

Fontos kijelentést tett ezzel kapcsolatban Jean-Louis Thiériot, a Francia Nemzetgyűlés védelmi bizottságának alelnöke:

 

„A helyzet példátlan. (…) A feszültségek mostanra egyre súlyosabbak és a helyzet gyorsan romlik. Az elmúlt pár hónapban Németország úgy döntött, hogy leállítja a francia-német Tiger helikopter fejlesztését, megszüntette a közös haditengerészeti járőrözést. A légvédelmi pajzs aláírásával pedig halálos sebet kapott a két ország közös védelmi együttműködése.”

 

A helyzetet az anyagiak is jól illusztrálják. Németország rövid időn belül évi 80 milliárdot költhet haderőfejlesztésre, amivel messze túlszárnyalja majd Franciaország 44 milliárdos büdzséjét. Az persze egy másik kérdés, hogy a német hadseregen bőven lesz mit fejleszteni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.