Nyitókép: Twitter/Adam Hříbal

 

A kladnói bíróság hat és tíz hónapos börtönbüntetésre ítélt két férfit az ukránokkal kapcsolatos gyűlöletkeltő kijelentések miatt. Az ítélet nem jogerős.

 

Az ukrán háborús menekültekről vulgáris videókat rögzítő Tomáš Čermák és Patrik Tušl a bíróság előtt megbánta tettét. Szerintük a videó és a beszéd formája nem volt megfelelő, Tušl azonban hozzátette, hogy ártatlannak érzi magát.

 

A vádlottak a tárgyalás során azt mondták, hogy a nagyobb nézettség miatt voltak vulgárisak a videókban.

 hirdetes_810x300  

 

„Ez elsősorban azért van, mert felkelti a figyelmet és a vitákat szül“ – mondta Čermák a kihallgatáson, és megerősítette, hogy az emberek figyelemfelkeltése érdekelte. „Ha normálisan, higgadtan mondtam volna, akkor nem lett volna ereje és nézettsége a videónak, és számunkra sem érte volna el a megfelelő hatást“ – tette hozzá.

Tušl és Čermák élőben közvetített egy videót, amelyben vulgárisan és lekicsinylően beszéltek az ukrán háborús menekültekről. Csehországi tartózkodásukat megszállásnak nevezték, és azt is bírálták, hogy milyen mobiltelefonjaik vannak. A videót közösségi oldalakon terjesztették.

 

A férfiakat a nemzet, a faj, az etnikai vagy más személyi csoport rágalmazásáért, valamint egy csoporttal szembeni gyűlöletkeltésért, illetve jogaik és szabadságaik korlátozásáért vonták felelősségre. Más bűncselekményekkel is gyanúsítják őket.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!