Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Az Ukrajna elleni orosz invázió „korszakos törést” okozott Németország és Moszkva kapcsolataiban, és a háború eltörölte Mihail Gorbacsov álmát a „közös európai otthonról” – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő pénteken.

 

„Ha a mai Oroszországra tekintünk, nincs már helye a régi álmoknak. (…) Országaink ma egymással szemben állnak”

 

mondta, hozzátéve, hogy az oroszok háborúja egy olyan időszakba sodorta Németországot, amelyet „a háború, az erőszak, a menekülés és a háború szétterjedésével kapcsolatos aggodalmak jellemeznek”.

 

A német államfő ezt azután mondta, hogy előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben, ahol támogatást ígért Ukrajnának, különösen a légvédelem területén. Ez volt a német elnök első hivatalos látogatása Kijevben, mióta kitört az orosz-ukrán háború – tavasszal is lett volna egy útja, de az ukránok felhánytorgatták állítólagos oroszbarát múltját, ami miatt meghiúsult a találkozó.

 hirdetes_810x300  

 

Steinmeier most arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen felelős az európai káoszért. Nehezményezte Moszkva „birodalmi megszállottságát”.

 

„Nehezebb és durva évek elé nézhetünk”

 

fogalmazott a német elnök.

 

Steinmeier nevéhez fűződik az a megállapodás, ami a 2014-es ukrán válság megoldását csaknem célegyenesbe hozta. A Steinmeier-formula lépésről lépésre leírta, milyen engedményeket tegyenek az oroszok és ukránok egymásnak, milyen sorrendben, hogy sikerüljön lezárni a konfliktust. Akkor úgy tűnt, a kelet-ukrajnai területek autonómiája és Ukrajna eredeti területi egységének helyreállítása között próbáltak egyensúlyt teremteni (Krím nélkül), de végül a dolog zátonyra futott.

 

Körkép.sk

 

reutes.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!