Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Victor R. Caivano

 

Rendkívül szűk többséggel, de győzött a baloldali Luiz Inacio Lula da Silva a brazil választásokon, így Jair Bolsonaro jelenleg regnáló államfő alulmaradt a hétvégi szavazáson. Bolsonaro vasárnap este rögtön nem ismerte el vereségét, tehát könnyen politikai lövészárok-háború alakulhat ki.

 

Tény, hogy a különbség rendkívül kicsi. Lula a szavazatok 50,9 százalékát, Bolsonaro a 49,1 százalékát szerezte meg.

 

Ha nem lesz fennakadás, akkor a 77 éves Lulát január 1-jén beiktatják.

 

 hirdetes_300x300  

Joe Biden amerikai elnök már gratulált Lulának a „szabad, tisztességes és hiteles választások” megnyeréséhez, magyarul, már előre elhatárolódott Bolsonarótól, aki várhatóan kétségbe vonja majd a választások eredményét – hetekkel ezelőtt például figyelmeztetett, hogy az ország online választási rendszere sebezhető a külső beavatkozásokkal szemben. (Mindenesetre, Biden anno még ennél is vitathatóbb választási eredmény árán került hatalomba, szóval kontraproduktív lenne, ha nyitva hagyná a lehetőséget Bolsonaro véleménye előtt – a szerk.).

 

Lula megfogadta, hogy az országot visszavezeti az ő korábbi, 2003–2010-es elnöksége idején érvényesülő gazdaság- és szociálpolitikához, és harcolni fog az Amazonas esőerdeinek pusztulása ellen, Brazíliát pedig a globális klímatárgyalások vezetőjévé teszi.

 

Reuters.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!