Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

Az amerikai elnök állítólag egy alkalommal, még a nyáron, felemelte a hangját ukrán kollégájával szemben, mert az köszönet helyett tiszteletlenül újabb támogatást követelt. Legalábbis ezt állítja a CNBC, aki négy egymástól független forrásra hivatkozva közölt cikket az incidensről.

 

Megszokott, hogy az amerikai elnök minden alkalommal, mikor az USA támogatást fogad el Ukrajna számára, felhívja az ukrán elnököt. Egy júniusi telefonbeszélgetés alkalmával azonban emelkedett hangnemben zajlott a beszéletés.

 

Biden alighogy elmondta Zelenszkijnek, hogy az Egyesült Államok újabb egymilliárd dolláros támogatást küld országának, az ukrán elnök elkezdte felsorolni az összes ígért és vágyott támogatást, amit még nem kapott meg.

 

 hirdetes_300x300  

Biden ekkor állítólag elvesztette a türelmét, állítólag felemelt hangon azt mondta: „az amerikaiak meglehetősen nagylelkűek voltak, a kormány és az amerikai hadsereg pedig keményen dolgozott Ukrajna megsegítésén”.

 

A források szerint ugyanakkor Biden és Zelenszkij kapcsolata csak javult. Ugyanakkor a szóváltás azt tükrözi – a CNBC szerint –, hogy Biden tudatában volt annak, hogy a közvélemény nem mindig nézi jó szemmel az Ukrajnába küldött dollármilliárdokat.

 

Ráadásul az információ kiszivárgására akkor kerül sor, amikor a Fehér Ház egy jóval nagyobb támogatási csomagot akar keresztülvinni a törvényhozáson – amelynek viszont már nemcsak republikánus, de demokrata oldalon is vannak ellenzői.

 

Hogy pontosan milyen összegről van szó, azt nem tudni, de az ukrajnai lobbisták állítólag 60 milliárd dollárt remélnek.

 

Csakhogy a döntést a választások után fogják meghozni. Vélhetően azért ilyen nagy összegben, hogy ne kelljen újabb és újabb szavazásokat tartani a támogatásokról, mivel nagy valószínűséggel a demokraták elvesztik többségüket mindkét házban.

 

Ukrajna nem meglepő módon azokra a támogatásokra fokuszált, amit még meg kellett kapnia, és állítólag nem rejtette véka alá, hogy túlságosan lassúnak tartja a nyugati országok, köztük az USA döntéshozatalát.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy a szivárogtatás akár marketingfogás lehet, hogy az amerikai választókkal azt éreztesse a Fehér Ház, hogy nem ész nélkül döntik Ukrajnába dollártízmilliárdos tételbe a fegyvereket és a segélyeket.

 

A Pew Research Center múlt havi felmérése szerint az Ukrajna miatt „aggódó” választók aránya 17 százalékkal esett vissza, 55-ről 38 százalékra, közben pedig 16-ról 26 százalékra nőtt azok száma, akiket nem különösebben aggasztana, ha Oroszország győzne Ukrajnában.

 

A CNBC ezzel kapcsolatban felvetette, hogy Ukrajna esetleg azért indította el az ellentámadást is, hogy az amerikai közvéleményt ismét az oldalára állítsa.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.