Nyitókép: AP Photo/Alex Brandon

 

Háborús nyerészkedéssel vádolja az olajtársaságokat az amerikai elnök és új adókat tervez kivetni rájuk.

 

Joe Biden nem használta az extraprofit-adó kifejezést, de azt akarja, hogy az olyan vállalatok, mint az Exxon Mobil, a Chevron és a Shell segítsenek az amerikai fogyasztóknak, miután a harmadik negyedévben rekordnyereséget értek el.

 

„Az oljatársaságok rekordprofitja nem azért keletkezett, mert valami újat, innovatívat találtak ki, hanem a háború miatt. Az Ukrajnát sújtó brutális konfliktus eredménye, amely világszerte emberek tízmillióira van kihatással. Az olajcégek, ahelyett hogy növelnék amerikai befektetéseiket, vagy enyhítenének az amerikai fogyasztók terhein, a részvényeseiknek adják a többletnyereségüket és visszavásárolják a részvényeiket, így a cégvezetők fizetése az egekbe szökik. Na, álljunk már meg! Ami elég, az elég!”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Joe Biden.

 

Akárcsak Európában, az Egyesült Államokban is drágul az üzemanyag, ami a félidős választások előtt komoly feszültséget okoz. Az olajtársaságokra kivetndő új adó valószínűleg nem fog átmenni a Kongresszuson, de növelheti a demokraták esélyeit a november 8-i szavazáson.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!