Nyitókép: Marko Drobnjakovic/AP (illusztráció)

 

Ismét feszült a helyzet Szerbia és Koszovó között, tegnap ugyanis életbe lépett a szabály, hogy a Koszovóban élő szerbek nem használhatják tovább a Szerbiában kiadott rendszámtábláikat, hanem koszovóira kell azokat cserélni.

 

Alekszandar Vučić államfő azóta kiadta a parancsot, hogy helyezzék készenlétbe a szerb hadsereget, valamint növelték a harckészültséget, hogy a katonaság minden esetleges feladatra azonnal válaszolni tudjon.

 

A koszovói elnök viszont leszögezte: az intézkedést nem halogatják tovább, és azokat a szerbeket, akik nem tartják be a szabályt, először figyelmeztetik, aztán megbüntetik, később viszont akár le is foglalhatják a járműveiket.

 hirdetes_300x300  

 

Miloš Vučević  szerb védelmi miniszter a közösségi oldalán úgy fogalmazott: Belgrád nem készül háborúra, de a katonaság készen áll, hogy megvédje Szerbia polgárait, beleértve a Koszovóban élő szerbeket is, efelől senkinek ne legyen kétsége.

 

„Ha veszélybe kerül a koszovói szerbek fizikai biztonsága, Szerbia megfelelően fog reagálni. Ez egy felelős állam üzenete. Mi azt szeretnénk, ha ismét visszaülhetnénk a tárgyalóasztalhoz, de meg kell érteniük: Szerbia nem lesz bokszzsák. Mindenkinek tudnia kell, hogy Szerbiának megvan a forgatókönyve minden lehetőségre.”

 

– fogalmazott videójában szerb védelmi miniszter.

 

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A feszültség 14 éve nem szűnik a térségben. A béke fenntartása érdekében Koszovóban jelenleg is több ezer NATO-katona állomásozik a KFOR-misszió keretében. Ők most is folyamatosan figyelik a helyzetet.

 

Hirado nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!