Nyitókép: Profimedia

 

Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember hétfőn elismerte, hogy beavatkozott az amerikai választásokba, és ezt a jövőben is folytatni kívánja. A Reuters jelentése szerint ez az első ilyen beismerés egy olyan személytől, akit Washington az amerikai politika befolyásolására tett erőfeszítésekkel társít.

 

„Beavatkoztunk az amerikai választásokba, jelenleg (is) beavatkozunk, és továbbra is bele fogunk avatkozni. Óvatosan, sebészi pontossággal és a magunk módján, ahogyan azt mi tudjuk“

 

– írta Prigozsin az orosz VKontakte közösségi oldalon.

 

 hirdetes_810x300  

„Pontos műtéti beavatkozásainkkal egyszerre távolítjuk el a vesét és a májat“ – tette hozzá. Ezt egy nappal az amerikai félidős választások előtt tette.

 

Prigozsin, aki kiterjedt vendéglátó-ipari bizniszének és a Kremllel kötött szerződéseinek köszönhetően „Putyin szakácsaként“ is  ismert, az orosz üzleti élet egyik legbefolyásosabb alakjává nőtte ki magát, és egyre inkább beavatkozik a politikába.

 

Washington azzal vádolja az oligarchát, hogy szponzorálja az Oroszországban működő ún. trollfarmokat, amelyek megpróbálják befolyásolni az Egyesült Államok politikáját.

A Reuters emlékeztet arra, hogy az amerikai külügyminisztérium még júliusban tízmillió dolláros jutalmat ajánlott fel a Prigozsinnal kapcsolatos információkért, az „amerikai választásokba való beavatkozással kapcsolatban“.

 

Prigozsin szeptemberben bevallotta, hogy megalapította a Wagner-csoport néven ismert félkatonai zsoldosszervezetet, amely Szíriában, Afrikában és Ukrajnában működik. A csoport múlt héten nyitotta meg első innovációs központját Szentpéterváron, amelynek célja Oroszország védelmi képességeinek megerősítése.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!