Nyitókép forrása: SITA/Damir Sencar/Pool via AP

 

Öt stratégiai jelentőségű nagyvállalatot sajátított ki az ukrán állam a haditanács vasárnapi (november 6-i) döntése alapján, amelynek következtében ezek a vállalatok a védelmi minisztérium felügyelete alá kerültek – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárának, Olekszij Danyilovnak a hétfői sajtótájékoztatóján.

 

Az öt vállalat az Ukrnafta, az Ukrtatnafta, a Motor Szics, az AvtoKrAZ és a Zaporizstranszformator.

 

„A lefoglalt vállalati vagyonok katonai vagyonstátuszt kaptak, irányításuk az ukrán védelmi minisztériumhoz került”

 

jelentette ki Danyilov. Elvileg a háború végeztével ez a vagyon visszakerülhet eredeti tulajdonosaikhoz.

 hirdetes_810x300  

 

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök arról beszélt, hogy az öt stratégiai vállalat a hét minden napján, a nap minden órájában az ukrán állam védelmi szükségleteinek kielégítéséért fog dolgozni. A cégek részvényei katonai tulajdonba kerültek. Hangsúlyozta, hogy a vállalatok olyan termékekkel foglalkoznak, amelyekre az ukrán hadseregnek elengedhetetlenül szüksége van.

 

Az Ukrajinszka Pravda összefoglalója kitért az egyes cégek hátterére is.

 

Az Ukrnafta Ukrajna legnagyobb olajtermelő vállalata, amelyben Ihor Kolomojszkij üzletember birtokolta eddig a kisebbik, 42 százalékos tulajdonrészt. A vállalat többségi tulajdonosa az állami óriásvállalat, a Naftogaz, egy apró szelet a tortából pedig kisrészvényesekhez tartozott.

 

Az Ukrtatnafta jelentősége a kremencsuki olajfinomítóban keresendő, amelyet az oroszok tavaszi rakétacsapásai működésképtelenné tettek. A részvények 60 százalékát az előbb emlegetett Kolomojszkij, illetve Hennagyij Boholjubov birtokolta – a többi a Naftogazhoz tartozott.

 

A Moros Szics a világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket, valamint erőművi gázturbinákat gyártó vállalata, amelynek központja Zaporizzsjában van. A közelmúltig a cég tulajdonosa Vjacseszlav Bohuszlajev volt, aki 2017-ben eladta a vállalat 56 százalékos részesedését a kínai Beijoing Skyrizon Aviation Industry Investment vállalatnak. Az akvizíciót monopolellenes intézkedésekre hivatkozva elgáncsolták, idén októberben pedig Bohuszlajevet hazaárulás vádjával letartóztatták.

 

Az AvtoKrAZ a szökésben lévő Kosztyantin Zsevaho oligarcha befektetési csoportjának az érdekeltségébe tartozik, és fő profilja a nehézgépjárművek gyártása. A Zaporizstranszformator egy csődbe ment, transzformátor- és reaktorberendezéseket gyártó vállalat, tulajdonosa pedig Kosztyantin Hrihorisin volt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!