Nyitókép: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszországgal való béketárgyalások lehetőségére utalt, ami új fejleményt jelent a Vlagyimir Putyin orosz vezetővel folytatott tárgyalások korábbi elutasítása helyett.

 

Hétfőn este Zelenszkij sürgette a nemzetközi közösséget, hogy „kényszerítse Oroszországot a valódi béketárgyalásokra”, egyúttal felsorolta a párbeszéd szokásos feltételeit – Ukrajna összes megszállt területének visszaadását, a háborús károk megtérítését és a háborús bűnösök elleni vádemelést.

 

Zelenszkij részéről, aki szeptember végén írt alá egy rendeletet a Putyinnal való „tárgyalások lehetetlenségéről”, ez a nyilatkozatok szintjén elmozdulást jelent. Ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy Moszkva csatlakozzon az ukrán feltételekhez a párbeszéd megkezdése érdekében.

 hirdetes_300x300  

 

A béketárgyalások lehetőségéről szóló hírek az amerikai félidős választás ideje alatt érkeznek. Ha a feltételezések beigazolódnak, és a republikánusok többséget szereznek, az aláássa Joe Biden elnök azon képességét, miszerint törvények elfogadásával folytatnák az Ukrajnának szánt nagy katonai és egyéb segélycsomagokat.

 

Oroszország és Ukrajna több tárgyalási fordulót is folytatott Fehéroroszországban és Törökországban a háború elején, de ezek nem vezettek eredményre.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.