Nyitókép: Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg nem vesz részt a G20-ak csúcstalálkozóján, amelyet jövő héten tartanak az indonéziai Bali szigetén. A DPA ügynökség szerint ezt Joko Widodo indonéz elnök tanácsadója jelezte kedden.

 

„Nagyon valószínű, hogy Putyin elnök nem jön el, de ez nem azt jelenti, hogy Oroszországot senki sem fogja képviselni. Lesz képviselete, de minden bizonnyal nem az elnök személyében”

 

– mondta Siti Ruhaini Dzuhayatin, az indonéz elnöki hivatal munkatársa.

 

Putyint Widodo elnök hívta meg a csúcstalálkozóra, amelyre november 15-én és 16-án kerül sor. A Kreml egyelőre még nem erősítette meg, hogy Putyin részt kíván-e venni a csúcson.

 hirdetes_810x300  

 

Esetleges részvétele a csúcstalálkozón ellentmondásos reakciókat váltott ki. Több ország jelezte, hogy nem vesz részt a G20-csúcson, ha Putyin is ott lesz.

 

Widodo kedden arról számolt be, hogy eddig 17 vezető erősítette meg részvételét. Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is meghívták, bár országa nem tagja a G20-nak.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden bizonnyal videóhíváson keresztül, online formában vesz részt a 20 nagy világgazdaságot tömörítő csoport csúcstalálkozóján Indonéziában. A Reuters ügynökség szerint ezt Zelenszkij szóvivője, Szerhij Nyikiforov nyilatkozta kedden a Suspiľne ukrán közszolgálati televíziónak.

 

Zelenszkij a múlt héten bejelentette, hogy nem jön el Balira, ha Putyin is jelen lesz a csúcson. A DPA emlékeztet arra, hogy Zelenszkij és néhány nyugati ország vele együtt követelte Oroszország kizárását a G20-csoportból az orosz hadsereg ukrajnai inváziója miatt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!