Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Hónapok óta téma, hogy Mikuláš Dzurinda egykori szlovák kormányfő új párttal gazdagítaná a szlovákiai politikai spektrumot. A lépés nem annyira meglepő, az OĽANO perifériára szorításával lényegében piaci rés támadt a jobbközép választók körében. A Pravda baloldali napilapnak nyilatkozó Pavel Macko tábornok, aki jelenleg Szlovákia legmagasabb szintű képviselője a NATO struktúrájában, sok fontos részletet árult el.
Ezekből kiderül, hogy a párt jobbközépként azonosítja magát, de a liberális demokráciát tűzi a zászlajára. Erőteljesen atlantista vonalat követ majd, így keresztényi vagy magyarbarát nem nagyon lesz – lévén, hogy Macko egyértelműen jelezte, az „Orbán-rezsim” szlovákiai megfelelőjének kialakulása ellen is küzdeni akarnak.

 

Amit eddig tudni lehetett, hogy az új párt Dzurinda és Ivan Mikloš (utóbbi egykori pénzügyminiszter, sokáig az ukrán elnöki adminisztráció tanácsadója, akinek fájdalmas, ámde a maga idejében szükséges reformjai ma is rengeteg politikai muníciót adnak a populisták, így Robert Fico kezébe… – a szerk.) körül alakul.

 

Csatlakozna hozzájuk Lucia Ďuriš Nicholsonová, egykori SaS-es politikus, aki a 2019-es EP-választások után dobbantott a pártból, ma pedig a progresszív frakcióval működik együtt Brüsszelben.

 

 hirdetes_300x300  

Nemrég kiderült, hogy egy másik volt SaS-es, Jozef Mihál is Dzurindáék csapatát erősítené.

 

A Macko-interjúban Szlovákia szempontjából konrkétumok nem hangzottak el, inkább csak az derült ki, mit nem szeretnének a politikában látni, és ezért „alternatívát kívánnak nyújtani a választóknak”.

 

Macko jelezte, hogy pártja (Občianska Demokratická Strana – ODS) a SPOLU-val, a Demokrata Párttal (Ľubomír Gaľko nevéhez kötődik) és a Šanca mikropárttal működött együtt a múltban is, de állítja, ezzel a lista még nem fejeződött be.

 

Macko úgy fogalmazott, hogy egy „hagyományos polgári-demokratikus pártot” akarnak létrehozni.

 

„Számunkra a liberális demokrácia az alap. (…) Látjuk, hogy Szlovákiában meghatározó harc folyik az ország jövőbeli jelleméért – arról, hogy Orbán-rezsim lesz, vagy klerokrácia (a kifejezést használják a sorshúzásos politikai berendezkedésre és a papok által gyakorolt hatalomra is – a szerk.), hogy esetleg jön egy autoriter rezsim elnyomó felhanggal, vagy pedig megőrizzük a liberális demokráciát és egyértelmű nyugati-civilizációs irányultságunkat, ahova Szlovákia évezredek óta tartozott”

 

fogalmazott. Beszédes, hogy arra a kérdésre, hogy Ivan Korčok volt külügyminiszterrel is tárgyaltak-e azt válaszoltra: „Ezt egyelőre nem kívánom kommentálni”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.