Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

A kínai rendezők törölték Charles Michal, az Európai Tanács elnökének előre felvett beszédét a Sanghajban megrendezett nagy kereskedelmi expó nyitóünnepségének programjából. A videóban nemcsak Oroszországot bírálta élesen az ukrajnai háború kapcsán, de a kínai kereskedelmi függőség ellen is szót emelt benne – egy kínai kereskedelmi expón…

 

Az EU ismét megmutatta, mennyire képtelen kilépni saját véleménybuborékából. Az ugyanis előre borítékolható volt, hogy egy ilyen, kínai szempontból nyilvánvalóan sértő beszédet Kína nem hagyhat lemenni az expó megnyitóján.

 

Ellenben a felszólalók között ott volt Hszi Csin-ping kínai elnök mellett a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója, a Világkereskedelmi Szervezet főigazgatója, valamint Indonézia, Srí Lanka és Fehéroroszország elnöke. Arról nem szólt a Reuters tudósítása, hogy ők is Michelhez hasonló bírálatra ragadtatták volna el magukat.

 

 hirdetes_300x300  

A Reutersnek az ügy érzékenysége miatt név nélkül nyilatkozó diplomaták azt állították, hogy „meglepődtek” a beszéd törlése miatt.

 

„Michel elnököt meghívták, hogy beszédet mondjon az 5. Hongqiao Forum/CIIE sanghaji kiállításon. (…) A kínai hatóságok kérésének megfelelően valóban rendelkezésre bocsátottunk egy előre felvett üzenetet, amelyet végül nem mutattak be. Az ügyet diplomáciai úton intézzük”

 

idézte a forrást a Reuters.

 

A beszédben Charles Michel keményen kritizálta volna Oroszország Ukrajna elleni invázióját, és felszólította volna Kínát, hogy tegyen többet az ukrajnai vérontás leállításáért. Azt is elmondta volna, hogy Európa fontos tanulságokat fog levonni a az oroszok lépéseiből, és hangsúlyozta volna, hogy Európa túlságosan függött az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, ami kereskedelmi egyensúlytalansághoz vezetett.

 

Kína kapcsán pedig azt is kiemelte volna, hogy csökkenteni kell a Kínától való kereskedelmi függőséget.

 

Az EU egyébként Kína kérdésében is az amerikai meglátásokat követi. Egy múlt havi hivatalos dokumentumban például Pekinget versenytársként definiálta, nem partnerként – annak ellenére, hogy Európa legtöbb országának már Kína a legfontosabb kereskedelmi partnere. Ami pedig a beszédet illeti, egyáltalán nem szabadna meglepődni azon, hogy egy kínai kereskedelmi expón nem hozzák le a kínai kereskedelem bővülése ellen szót emelő politikus videóját, aki ráadásul nincs is jelen személyesen, hogy maga vállalja a következményeket szavaiért. Az anonim szivárogtatás is inkább olcsó marketingfogás, hiszen csak azt szolgálja, hogy Michel Kínát és Oroszországot bíráló szavai csakazértis napvilágra kerüljenek, és eljussanak az emberekhez, és persze, a washingtoni partnerekhez is…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.