Nyitókép: AP Photo/Andriy Andriyenko

 

Az Európai Bizottság szerdán soha nem látott, 18 milliárd eurós támogatási csomagot javasolt Ukrajna számára 2023-ra. A segély rendkívül kedvezményes hitelek formájában valósul meg, amelyeket a jövő évtől rendszeres részletekben fizetnek majd ki.

 

A Bizottság pontosította, hogy a stabil, rendszeres és kiszámítható pénzügyi támogatás – átlagosan havi 1,5 milliárd euró – 2023-ban segít fedezni Ukrajna rövid távú pénzügyi szükségleteinek jelentős részét, ami az ukrán hatóságok és a Nemzetközi Valutaalap becslése szerint havi három-négymilliárd euró.

 

Az EU által felajánlott támogatást más jelentős adományozók hasonló erőfeszítéseivel kellene kombinálni Ukrajna jövő évi pénzügyi szükségleteinek fedezésére.

 hirdetes_300x300  

 

Ennek a segélynek köszönhetően Ukrajna továbbra is képes lesz fizetni a béreket és nyugdíjakat, nyitva tarthatja a kórházakat, iskolákat és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek lakhelyeit. Emellett lehetővé teszi Ukrajna számára a makrogazdasági stabilitás biztosítását és az orosz agresszió által lerombolt kritikus infrastruktúra helyreállítását.

 

Az EB tájékoztatása szerint a forrásokat rendkívül kedvezményes hitelekből biztosítják, amelyek törlesztése 2033-tól kezdődik és legfeljebb 35 évig fog tartani.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!