Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Ng Han Guan

 

Hszi Csin-ping kínai elnök elrendelte, hogy a hadsereg minden erejével készüljön a háborúra. Azt is kijelentette, hogy Kína Tajvan kapcsán „instabil és bizonytalan” helyzetbe került.

 

Csin-ping hangsúlyozta, hogy a kínai haderőnek „komplex hadgyakorlatokat kell végeznie a háborúra való felkészülés céljából”, a katonákat pedig felszólította, hogy „növeljék győzelmi képességeiket”.

 

Nem ez az első eset, hogy a kínai elnök a háborúra való felkészülésre szólít fel. 2013-ban, majd 2017-ben volt már rá példa. A mostani a retorika keménysége miatt mégis kirívónak számít. Szakértők szerint a kínai elnök az USA-nak és Tajvannak küldött üzenetet.

 

 hirdetes_300x300  

Jövő héten esedékes a G20-as csúcstalálkozó, amelyen úgy fest, Putyin orosz elnök nem, de Joe Biden amerikai elnök részt fog venni. Kínának és az USA-nak pedig van megbeszélni valója egymással, többek között Tajvan kérdésében, az USA Kína elleni chip-szankcióját és más kulcsfontosságú kereskedelmi kérdéseket illetően. Ma az USA első számú globális kihívója Kína.

 

Terza.sk

Megosztás:
Címkék: háború Kína Tajvan USA

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.