Nyitókép: Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vesz részt a G20-ak vezetőinek jövő heti csúcstalálkozóján az indonéziai Bali szigetén. Ezt csütörtökön az indonéziai orosz nagykövetség képviselője közölte az AFP-vel.

 

„Megerősíthetem, hogy a G20-as csúcs orosz delegációját Szergej Lavrov (orosz külügyminiszter) fogja vezetni“ – mondta Julija Tomszka, az indonéz orosz nagykövetség protokollosztályának vezetője.

 

Egy másik meg nem nevezett forrás szintén megerősítette az AFP-nek, hogy a G20-as csúcson Lavrov helyettesíti Putyint. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy a Kreml vezetője legalább virtuálisan részt vesz-e a csúcstalálkozón.

 hirdetes_810x300  

 

Ezt a döntést több hónapos találgatás után hozták meg arról, hogy a Kreml vezetője részt vesz-e a november 15–16-án, Balin megrendezésre kerülő G20-csúcson. A csúcstalálkozónak otthont adó Indonézia semleges külpolitikát folytat, és visszautasította a nyugati országok felszólítását, hogy ne hívják meg Putyint a csúcstalálkozóra.

 

Lavrov, aki Putyint helyettesíti majd a csúcson, júliusban elhagyta a G20-ak külügyminisztereinek Balin megrendezett találkozóját, miután a külföldi tisztviselők határozottan elítélték Oroszországot Ukrajna elleni katonai inváziója miatt – emlékeztet az AFP.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette részvételét a héten a G20-ak csúcstalálkozóján, amelyen valószínűleg videokonferencián keresztül vesz részt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!