Nyitókép: J. Scott Applewhite/AP

 

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke csütörtökön bejelentette, úgy döntött, távozik a Demokrata Párt vezetőségéből. A nyilatkozatot azután tette közzé, hogy az új kongresszusban a demokratáknak már nem lesz többsége a képviselőházban – jelentette az AFP.

 

A nyolcvankét éves Pelosi, aki hosszú évek óta a Demokrata Párt egyik legkiemelkedőbb személyisége, a továbbiakban nem indul a vezetői posztért az újonnan megválasztott kongresszusban, és a vezetők új generációjára bízza a helyét.

 

„Az új kongresszusban nem indulok a demokraták színeiben vezetői posztért“ – jelentette ki Pelosi csütörtökön a képviselőházban tartott beszédében.

 hirdetes_300x300  

 

Saját szavai szerint eljött az idő, hogy a politikusok „új generációja“ vezesse a demokratákat a kongresszusban. Nancy Pelosi azonban továbbra is a képviselőház rendes tagja marad Kalifornia kongresszusi képviselőjeként, ezt a szerepet ugyanis már 35 éve tölti be. A beszéde befejezése után a kollégái vastapssal és személyes támogatásuk kifejezésével jutalmazták.

 

Csütörtökre virradóra erősítették meg, hogy a november 8-i kongresszusi választások eredménye alapján a republikánusok szerezték meg a többséget az amerikai kongresszus eddig demokraták által irányított, 435 tagú képviselőházában. A szűk többséget a republikánusok számára az egyik kaliforniai választókerületben győzedelmeskedő jelöltjük biztosította. Az Egyesült Államok kongresszusában így megoszlik a hatalom, mivel Joe Biden elnök demokratái megtartják a szenátus irányítását az új kongresszusban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!