Korai temetni a V4-et, a cseh kormányfő kiállt mellette, de egyre nagyobb a szakadék az országok között - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -4 °C
  • 3 °C
Külügyek

Korai temetni a V4-et, a cseh kormányfő kiállt mellette, de egyre nagyobb a szakadék az országok között

Orbán Viktor a MÁÉRT-on mondott beszédében is érintette a V4 jelenlegi helyzetét.

Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR/Ľuboš Bilačič

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, meghiúsulni látszik a visegrádi országok házelnökeinek jövő hétre tervezett találkozója a cseh alsó- és felsőházi elnökök bojkottja miatt. Lapértesülések szerint a lengyel szejm elnöke sem óhajt részt venni a találkozón. A nyugati sajtó már a csoport haldoklásáról ír, de írtak már jónéhányszor erről, mégsem következett be. Közben Petr Fiala cseh kormányfő “fontos platformként” vette védelmébe a V4-eket. Orbán Viktor a pénteken megrendezésre kerülő MÁÉRT-on pedig arról beszélt, hogy a ” csehek és a szlovákok részéről fölmerültek bizonytalanságok”.

 

Fontos megemlíteni, hogy november 24-én lesz egy kormányfői találkozója is a V4-eknek, ami viszont nem marad el, és erre erősített rá Petr Fiala cseh kormányfő mai bejelentésével.

 

Fiala szerint “a közös megközelítést és közös szabályokat helyezik előtérbe, mert a nemzeti költségvetések versenyében biztosan nem mi lennénk az elsők, és egyébként nem is lehetnénk az elsők”

 

SJE Nyílt nap

mondta, utalva arra, hogy a V4 csoportosulása tudja biztosítani azt a súlyt, ami az EU-n belüli érvényesüléshez szükséges.

 

“Azt hiszem, nem titok, hogy Magyarországnak más a megközelítése, mint a másik három V4-es országnak. Ugyanakkor – és ez a fontos – a párbeszéd eredményeként Magyarország eddig az összes fontos döntést támogatta (az EU-n belül – a szerk.)”

 

fogalmazott, majd kijelentette, hogy a V4 “hasznos fórum, ami a múltban már bizonyította hasznosságát”.

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken a MÁÉRT-on mondott beszédében többek között a V4-ek helyzetére is kitért. Közölte: 2019-ben is hangsúlyozták a V4 fontosságát, és ugyan ma is fontos, de a dinamikája megváltozott.

 

“A csehek és a szlovákok részéről fölmerültek bizonytalanságok, illetve megjelentek olyan vélemények, amelyek a V4 fontosságát hátrább sorolták a saját külpolitikájukban”

 

– fogalmazott.

 

Orbán úgy véli, “a lengyelekkel sem egyszerű az együttműködés”, mert ugyan a V4 alapvető céljaiban továbbra is fennáll az egyetértés, de az orosz-ukrán háború ezt a kapcsolatot átalakította, bonyolultabbá tette, dacára annak, hogy mindketten abban érdekeltek, hogy “Oroszország ne jelentsen fenyegetést a térségre”, illetve Oroszország és Közép-Európa között legyen egy szuverén állam – mutatott rá.

 

A miniszterelnök szerint a célokban egyetértenek Lengyelországgal, de az eszközökben nem. Magyarország híve a tűzszünetnek, a béketárgyalásnak és egy olyan európai biztonsági rendezésnek, amelyben van kijelölt helye Oroszországnak, “olyan helye, amely számunkra nem hátrányos és nem veszélyes”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. nov. 20. 15:49

a V4et nem szabad eltemetni mert nem lehet tudni mi lesz i kb 3 és fél év múlva vagy elobb is addig valahogy ki kell tartani és ami osszekoti a 4 országot azt támogatni minden szinten.Fontos a párbeszéd és Viktorkának a tudatára adni hogy ki is az aki bennunket fenyeget nem az USA nem az EU hanem Moszkva.Gondolom 1849 és 1956 ezeket bizonyitja hogy kik is fojtották vérbe a szabadságunkért vívott harcainkat.1849ben a lengyelek és a szlovákok a mi oldalunkon harcoltak.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket