Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Roman Chop

 

Változás van készülőben az ukrajnai háborúban, csak épp azt nem tudja senki pontosan, hogy milyen irányba lesz elmozdulás. A harcokat alaposan behatároló, a földeket esővel sártengerré változtató raszputyica időszaka véget ér, hamarosan tartósan 0 fok alatti fagyok veszik át az uralmat Ukrajnában, ami ismét nagyobb csapatmozgásokat tesz lehetővé. Röviden: intenzívebbé válhatnak a harcok. Az ukránok nemrég még ünnepeltek Herszonban, most meg evakuálják a lakosságot. Egyes hírek szerint az oroszok is költöznek, az Enerhoatom közlése szerint mintha feladnák a zaporizzsjai atomerőművet. A mainstream sajtó közben Orbán Viktor szombati kijelentésétől van ledöbbenve, ezúttal pozitív értelemben.

 

Petro Kitin, az ukrán Enerhoatom nukleáris állami vállalat igazgatója szerint „olyan jeleket észleltek”, amelyek arra utalnak, hogy az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű elhagyására készülnek.

 

Korábban felmerültek olyan elképzelések, hogy a frontvonalban lévő, jelenleg orosz kézen lévő, hat reaktort tartalmazó atomerőművet az oroszok a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség gyámsága alá helyezhetné, elkerülendő, hogy a létesítményt újra bombázás érje.

 

 hirdetes_300x300  

A hír nincs megerősítve, mindenesetre komoly jelentősége lenne, hiszen az oroszok az erőmű termelését nemcsak a megszállt területek felé akarták átirányítani – elvágva az ukrán hálózattól a reaktorokat -, de a területén számos légvédelmi eszközt, üteget, önjáró löveget is felállított, és innen lőtte a folyó túlpartján található Nyikopol város ukrán hadállásait.

 

Lukasenka: Az USA visszatartja a tárgyalásoktól az ukránokat

 

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök vasárnap kijelentette, hogy az USA akadályozza a tárgyalásokat Ukrajna és Oroszország között, mert az a célja, hogy megtörje Oroszországot, és rajta keresztül eljusson Kínáig.

 

„Ha Ukrajna vezetésére gondol [a szerkesztő úr], nekik egyáltalán nincs szavuk. Az amerikaiak tönkre akarják tenni Európát, és egy lépéssel Oroszországon keresztül Kína mögé kerülni. Természetesen Oroszország megtörésével.”

 

mondta Lukasenka.

 

Orbán Viktor: Szükség van egy szuverén Ukrajnára

 

Orbán Viktor magyar kormányfő, mint a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke szombaton videókonferencia keretében vett részt a szervezet panamavárosi ülésén. Ezen a találkozón többek között arról beszélt, hogy Európát egyszerre több kihívás éri.

 

Az ukrajnai háborúról pedig kijelentette:

 

Európa egységes a célok tekintetében. A legfontosabb az, hogy Oroszország ne jelentsen veszélyt Európa biztonságára, és ehhez szükség van egy szuverén Ukrajnára.

 

Főleg ez utóbbin lepődött meg a mainstream sajtó apraja-nagyja. Mi azért kiemelnénk, hogy ez csak azoknak újdonság, akik mindenáron „Oroszország európai szövetségeseként” akarták ábrázolni Magyarországot. A háború kitörése óta ugyanis a magyar miniszterelnök számtalanszor elmondta, hogy Magyarországnak nem jó egy háború a szomszédban, és az sem áll érdekében, hogy Oroszország közvetlen szomszéddá váljon.

 

A videókonferencia során ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a szankciók kapcsán eltérnek a vélemények.

 

Véget ért a raszputyica, intenzívebbé válhatnak a harcok

 

Véget ért a földeket esővel sártengerré változtató raszputyica időszaka, amely eddig akadályozta a haderőknek, hogy a betonozott utakon kívül mást is érdemben használni tudjanak. Azonban már küszöbön van a tartós fagy, és amint a talaj megszilárdul, ismét nagyobb csapatmozgásokat tesz majd lehetővé az ukránoknak és az oroszoknak.

 

Az amerikai ISW think tank szerint heteken belül felgyorsulhat a háború. Jelenlenleg Kelet- és Dél-Ukrajnában is állóháború van. Azt azonban az ISW sem meri megjósolni, hogy lesz-e újabb offenzíva vagy ellentámadás a felek részéről. A rossz időjárás mindenesetre nem fog útjukba állni.

 

A brit hírszerzési ügynökség szokásos nyilvános jelentése szerint nem valószínű, hogy Oroszország a donyecki régióban áttörést tudna elérni a fronton, bár kemény harcok folynak a területen.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy az „áttörés” kifejezés csalóka lehet. Ennek is vannak fokozatai az alapján, milyen mélységben tud az áttörő fél benyomulni az ellenséges területbe. A brit híreszerzés egyébként szinte minden jelentésében az orosz haderő gyengeségeit hangsúlyozza, ami ugyan igaz lehet, csak így inkább szolgál propagandacélokat, mint érdemi tájékoztatást.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!