Finn miniszterelnök: Európa nem elég erős ahhoz, hogy egyedül nézzen szembe Oroszországgal - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Külügyek

Finn miniszterelnök: Európa nem elég erős ahhoz, hogy egyedül nézzen szembe Oroszországgal

"Bajban lennénk az Egyesült Államok nélkül“ – mondta Sanna Marin az ausztráliai Sydney-ben.

Nyitókép: AP Photo/Mark Baker

 

Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken Európa képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatban, és nyíltan kijelentette, hogy „nem vagyunk elég erősek ahhoz“, hogy egyedül nézzünk szembe Oroszországgal.

 

Marin szerint az orosz invázió és Ukrajna megszállása feltárta Európa gyengeségeit és stratégiai hibáit az Oroszországgal való kapcsolattartásban. „Nagyon őszinte szeretnék lenni veletek, brutálisan őszinte, Európa jelenleg nem elég erős. Bajban lennénk az Egyesült Államok nélkül“ – mondta Marin az ausztráliai Sydney-ben működő Lowy Institute agytrösztben.

 

A finn miniszterelnök hangsúlyozta: Ukrajnának „mindent“ meg kell adni a háború megnyeréséhez. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok kulcsszerepet játszik Kijev támogatásában, beleértve a fegyverszállítást, valamint az Oroszország előrenyomulásának lassításához szükséges pénzügyi és humanitárius segélyeket.

SJE Nyílt nap

 

„Gondoskodnunk kell arról, hogy ezeket a képességeket az európai védelem és az európai védelmi ipar terén is kiépítsük. Gondoskodnunk kell arról is, hogy a különböző helyzetekkel meg tudjunk birkózni“ – mondta Marin.

 

A finn vezető ugyanakkor bírálta az EU politikáját, amely a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való együttműködés fontosságát hangsúlyozta, és úgy gondolja, hogy az Uniónak meg kellett volna hallgatnia a korábban a Szovjetunióhoz tartozó tagállamokat.

 

„Sokkal korábban hallgatnunk kellett volna lengyel és balti barátainkra. Európa hosszú ideig építette stratégiáját Oroszországgal szemben, elmélyítette vele gazdasági kapcsolatait, energiát vásárolt tőle… azt hittük, ez megakadályozza a háborút“ – mondta a 37 éves finn miniszterelnök.

 

Hozzátette, hogy ez a megközelítés teljesen hibásnak bizonyult. „Nem érdekli őket a gazdasági kapcsolat, sem a szankciók. Semmi sem érdekli őket“ – foglalta össze Marin.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket