Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

A brit politikusok őrjöngenek, egyesek „mérhetetlenül undorítónak” nevezték Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének Írországban mondott beszédét. Von der Leyent az ír uniós tagság 50. évfordulója alkalmából hívták az országba, ahol beszédet is mondott, csakhogy közben párhuzamot vont Írország függetlenségi harcai és az ukrajnai háború között. Mivel Írországnak a britektől kellett megvédenie magát, a bizottsági elnök (megint) diplomáciai tapintatlanságáról tett tanúbizonyságot.

 

A Mandiner.hu összefoglalója szerint von der Leyen csütörtökön mondott beszédet Dublinban, ahol többek között méltatta Írország „küzdelmét azon jogáért, hogy létezzen”, és ezt a küzdelmet az orosz-ukrán háborúhoz hasonlította.

 

„…Az az ország tudja, milyen küzdeni a létezés jogáért. Ma egy másik európai állam is saját függetlenségéért harcol. Írország most messze van a frontvonaltól, de az ír nép mindenkinél jobban érti, miért olyan fontos ez a háború. Ukrajnában a tét nem egyetlen ország szabadsága, hanem maga a szabadság”

 

mondta a bizottsági elnök. A brit politikusok apraja-nagyja ki is bukott rajta.

 hirdetes_300x300  

 

Jacob-Rees Mogg konzervatív politikus szerint Von der Leyen mondatai „diplomáciát, bölcsességet nélkülözőek, helytelenek. Azt mutatják, hogy nincs teljesen tisztában a történelmi körülményekkel”.

 

Egy mási képviselő, David Jones szerint „egyszerű lenne kiröhögni von der Leyent, és azt mondani, hogy megint egy Jean-Claude Junckert követő uniós tapintatlanság. Azonban itt többről van szó. Az észak-ír békefolyamatok nagyon törékenyek, és nincs provokatívabb, mint összehasonlítani Írország helyzetét Ukrajnáéval

 

fogalmazott. Craig Mackinlay konzervatív poliikus pedig úgy fogalmazott, Ursula von der Leyen összehasonlítása mérhetetlenül undorító.

 

Mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.