Tüntetés- és felmondáshullám fojtogatja a brit egészségügyi rendszert - Körkép.sk
Károly, Karola
  • HUF: 390.44
  • USD: 1.09
  • -1 °C
  • 4 °C
Külügyek

Tüntetés- és felmondáshullám fojtogatja a brit egészségügyi rendszert

A kormány már a sztrájkjog korlátozását és a hadsereg mozgósítását fontolgatja.

Nyitókép forrása: SITA/Jessica Taylor/UK Parliament via AP

 

Nagy-Britanniában már a hadsereg mozgósítását fontolgatják, hogy kezelni tudják az egészségügyi dolgozók országos szintű munkabeszüntetés hullámát. A briteknél már számos ágazatban küzdenek sztrájkokkal, Angliában nővérek, Angilában és Walesben pedig mentősök ezrei fenyegetőznek tömeges felmondással. Szlovákiában az elmúlt hetekben hasonló eseményeknek lehettünk tanúi.

 

A brit kormány többször felszólította a dolgozókat, hogy szüntessék be a sztrájkokat, mert nem engedheti meg az ország az infláció ellensúlyozásával felérő béremelést. 

 

“Azt üzenjük a szakszervezeteknek, hogy ez nem a sztrájk ideje, hanem a tárgyalásoké. Ennek hiányában azonban a kormánynak készenléti tervekkel kell készülnie”

 

közölte Nadhim Zahawi, a brit Konzervatív Párt frakcióvezetője.

 

Rishi Sunak, Nagy-Britannia új miniszterelnöke a Sunday Times nevű lap információi szerint azt fontolgatja, hogy korlátozza az egészségügyi dolgozók, a tanárok és a tűzoltók sztrájkjogát, sőt gyógyszerészeket is behívhatnak a kórházakba a betegellátás erősítésre.

 

Skóciában 40 év után tüntetnek újra a tanárok, a bértárgyalások megszakadtak Angliában és Walesben is.

 

Megjegyezzük, hogy a briteknél a hivatalos narratíva az, hogy minden gazdasági nehézségért kizárólag “Putyin háborúja”, tehát az orosz-ukrán háború a felelős. Részben ez magyarázza azt is, hogy a brit politika jóval távolságtartóbban vagy eleve elutasítóan nyilatkozik az esetleges fegyverszüneti tárgyalásokról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket