Nyitókép: Odd Andersen/AP

 

Angela Merkel volt német kancellár elismerte, hogy Oroszországgal kapcsolatos politikájában kudarcok történtek.

 

„Gyorsabban kellett volna reagálnunk az orosz agresszióra“ – mondta Merkel a Die Zeit című hetilapnak adott interjújában, amelynek legújabb száma csütörtökön jelenik meg.

 

Hozzászólásában az ukrajnai Krím-félsziget 2014-es orosz megszállására utalt, amikor a NATO-tagok megállapodtak abban, hogy bruttó hazai termékük két százalékát védelemre fordítják.

 hirdetes_300x300  

 

„Németország növelte védelmi kiadásait a NATO-n belül, de még mindig nem érte el a két százalékos célt“ – mondta Merkel. „De én sem mondtam naponta tüzes beszédet az ügy érdekében“ –tette hozzá.

 

A 68 éves Merkel, aki 2005–2021 között volt kancellár, nem sajnálja, hogy támogatta az Északi Áramlat 2 német-orosz gázvezeték megépítését. Szerinte ennek a projektnek a betiltása „veszélyesen rontotta volna“ Németország és Oroszország kapcsolatát.

 

Merkel emellett elmondta, hogy Németország orosz gáztól való függése nem kizárólag a közös gázvezeték következménye. Elmondta, hogy a túlzott függőség főként annak tudható be, hogy Norvégia, Nagy-Britannia és Hollandia túl kevés gázt szállít.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!