Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Ausztria megvétózza Románia és Bulgária belépését a schengeni övezetbe – jelentette be Gerhard Karner osztrák miniszter az uniós tagállamok belügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli találkozója előtt.

 

A találkozón várhatóan jóváhagyják Horvátország 2023-as januári csatlakozását a schengeni övezethez.

 

„Ma nem fogom megszavazni Románia és Bulgária schengeni csatlakozását“ – idézte Karnert az APA. „Nem helyes, ha egy sok helyen nem működő rendszert tovább bővítenek” – mondta.

 hirdetes_810x300  

 

Kifejtette, hogy Ausztria idén több mint 100 ezer illegális határátlépést regisztrált. A schengeni övezeten belül számos ország jelenleg is rendkívüli határellenőrzéseket tarta, ami az osztrák miniszter szerint a rendszer működésképtelenségének bizonyítéka.

 

A Reuters ügynökség szerint Hollandia is ellenzi Bulgária schengeni övezetbe való felvételét, ami jelen esetben az illegális migráció mellett az állami irányítás problémáira is rámutat.

 

Az ügynökség egy meg nem nevezett brüsszeli diplomatára hivatkozva közölte, hogy elutasítás esetén Romániának és Bulgáriának legalább fél évet vagy egy évet kell várnia, hogy újraértékelje a schengeni övezetbe való belépési kérelmét.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.