A britek leállíthatják a belgák felé a gázszállítást - Körkép.sk
Ágota, Ingrid
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -4 °C
  • 3 °C
Külügyek

A britek leállíthatják a belgák felé a gázszállítást

Egyszerűen azért, mert ha hideghullám érkezik, nekik jobban kell a gáz...

Nyitókép forrása: SITA/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

 

Az Elia és a Fluxys Belgium gázszolgáltatók és a belga energetikai hivatal jelentése szerint Nagy-Britannia egy kiadósabb hideghullám esetén leállíthatja a gázszállítást Belgiumba, hogy saját szükségleteit biztosítani tudja – derül ki a VG.hu cikkéből.

 

Vagyis, ha jön egy erőteljesebb lehűlés, akkor Belgium gázellátása veszélybe kerül. A jelentést nem a nyilvánosságnak szánták, de kiszivárgott, és most igen kényelmetlen figyelmeztető jelzésként villog a magabiztos európai gázpolitika fellett.

 

A jelentés szerint ha Nyugat-Európában a hőmérséklet 0 fok alá csökken, akkor Nagy-Britannia blokkolhatja az exportot, mert az összes rendelkezésre álló gázra szüksége lesz.

 

SJE Nyílt nap

Tinne Van der Straeten energiaügyi miniszter szóvivője azonban a sajtónak azt állította, hogy “Belgiumban nincs ellátási kockázat, mert az országnak még soha nem volt akkora gázkészlete, mint most”. Ez azonban elég durva csúsztatás, tekintettel arra, hogy a belga tárolók az éves fogyasztás mindössze 4,34 százalékát képesek felhalmozni, ami elenyésző. Abszolút számokban 7,36 terawattórányi gáz van a tárolókban, miközben az éves fogyasztás 170 terawattórányi…

 

Ugyanakkor Belgium földgázcsomópontként működik, rajta megy keresztül az Európába érkező orosz cseppfolyósított gáz 10 százaléka, illetve kérhet segítséget Hollandiától és Németországtól.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket