Nyitókép: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Bármelyik ország, amelyik nukleáris fegyverekkel meri megtámadni Oroszországot, azt „eltöröljük a föld színéről“ – jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök. Egyúttal újabb fogolycserét helyezett kilátásba az Egyesült Államokkal.

 

A Kreml vezetője szerint Oroszországnak nincs mandátuma megelőző első csapás megindítására, ahogy az Egyesült Államoknak sem, de a modern orosz hiperszonikus fegyverek biztosítják majd, hogy Moszkva határozottan tudjon reagálni egy ilyen támadásra.

 

Putyin a kirgiz fővárosban, Biskekben tartott sajtótájékoztatón, ahol az Eurázsiai Gazdasági Unió (EEU) csúcstalálkozóját tartják, az Oroszország és az Egyesült Államok újabb fogolycseréjéről is beszélt.

 hirdetes_810x300  

 

„Hogy lehetséges-e újabb csere? Igen, minden lehetséges. Ez tárgyalások és a kompromisszumkeresések eredménye. Ebben az esetben kompromisszumot találtunk, és nem utasítjuk el az ilyen munka folytatását a jövőben“

 

– mondta Putyin.

 

Az orosz elnök egy nappal azután nyilatkozott így, hogy Brittney Griner amerikai kosarast Viktor Bout orosz fegyverkereskedőre cserélte.

 

Putyin szerint Oroszország a jövőben valószínűleg megállapodik Ukrajnával a jövőjéről, de elárulva érzi magát a minszki megállapodások be nem tartása miatt. Putyin szerint Franciaország és Németország, amelyek 2014-ben és 2015-ben a fehéroroszországi Minszkben tűzszünetet kötöttek Ukrajna és az oroszbarát szakadárok között, elárulták Oroszországot, és most fegyvereket szállítanak Ukrajnának.

 

A Kreml vezetője reagált Angela Merkel volt német kancellár szavaira is, aki a héten a Zeit című német magazinnak adott interjújában azt mondta, hogy a minszki megállapodásokkal igyekeznek időt nyerni Ukrajnának. Putyin azt mondta, hogy Merkel szavai csalódást okoztak neki – írja a Reuters.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!