Nyitókép: PAP/Leszek Szymański

 

Terrorizmust támogató országnak nyilvánította az Orosz Föderációt a lengyel parlament alsóháza (szejm) – a határozatot 231:2 arányban, egy tartózkodás mellett fogadta el szerda este az alsóház – jelentette a PAP lengyel állami hírügynökség. A lengyel rádió IAR hírügynöksége szerint további 226 honatya, főként ellenzékiek, egyáltalán nem vett részt a szavazásban.

 

A szerdai határozat kimondja:

 

„A lengyel szejm a terrorizmust támogató és a terror eszközeit alkalmazó államnak minősíti az Orosz Föderációt.”

 

 hirdetes_300x300  

A képviselők kijelentették, hogy Oroszország „szisztematikusan megsérti az emberi jogokat, a nemzetközi jogot, az Egyesült Nemzetek Alapokmányát, valamint sok más kötelezettségvállalást”, ezenfelül „országok területeinek annektálását, fegyveres invázióját, háborús bűnöket és népirtást hajt végre”, valamint „ellenségesen viselkedik a gazdaság, különösen az energia területén.”

 

A határozat azt is kimondja, hogy Oroszország „közvetlenül felelős a malajziai légitársaság repülőgépének (MH17) 2014 júliusában történt lelövésében, amikor 298 utas és személyzet vesztette életét”, valamint „a lengyel légierő gépének lezuhanásáért” 2010 áprilisában Szmolenszk mellett, amely során 96 ember halt meg a fedélzeten, köztük Lech Kaczyński elnök, lengyel kormánytisztviselők, a lengyel hadsereg és NATO magas rangú tisztjei, valamint a lengyel parlament tagjai.” (mondjuk ez utóbbi nem bizonyított, de a lengyeleket ilyen apróság még soha nem érdekelte; megj.)

 

A lengyel parlamenti képviselők azt is kimondták, hogy Oroszország nemzetközi kalózkodást követ el, amikor katonai erővel blokkolja az ukrán tengeri kikötőket, és hadüzenet nélkül megbénítja a tengeri forgalmat. Sőt: az ukrán földek felgyújtásával és kifosztásával növeli az éhínség kockázatát Afrika és Ázsia számos országában.

 

A lengyel szejm végül felszólítja az Európai Unió végrehajtó bizottságát és az ENSZ valamennyi tagállamát, hogy tegyenek lépéseket az orosz agresszió megfékezésére és Moszkva megbüntetésére.

 

„Az Orosz Föderációt el kell szigetelni a nemzetközi porondon”

 

– olvasható a lengyel alsóház határozatában. Egyben a lengyel kormány kötelessége, hogy folytassa és terjessze ki erőfeszítéseit az Oroszországgal szembeni szankciócsomagok bevezetésére.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.