Nyitókép: AP Photo/Gregorio Borgia

 

Csaknem tíz évvel ezelőtt Ferenc pápa aláírta a lemondólevelét arra az esetre, ha a rossz egészségi állapota miatt nem tudná ellátni feladatait. A katolikus egyház feje ezt az ABC spanyol lapnak adott, vasárnap megjelent interjújában ismerte el először.

 

A pápa Tarcisio Bertone államtitkárnak adta át a lemondólevelét, mielőtt a bíboros 2013-ban nyugdíjba vonult.

 

„Aláírtam a lemondásomat, és azt mondtam neki: orvosi akadály vagy bármi más esetén itt van a lemondásom“ – mondta Ferenc pápa.

 hirdetes_810x300  

 

Arra a kérdésre, hogy nyilvánosságra kívánja-e hozni ezt az információt, a pápa így válaszolt: „Ezért mondom el“. Hozzátette: nem tudja, mit csinált Bertone a levéllel.

 

Ferenc pápa szombaton ünnepelte 86. születésnapját. Térdproblémái miatt az elmúlt hónapokban tolószék használatára volt szüksége. Az elmúlt évben fájdalmai miatt többször is le kellett mondania vagy korlátoznia kellett tevékenységét, és egy júliusi interjúban bevallotta, hogy lassítania kellett.

 

„Azt gondolom, hogy az én koromban és ezzel a korlátozással egy kicsit spórolnom kell ahhoz, hogy az egyházat szolgálhassam. Vagy el kell gondolkodnom a lemondás lehetőségéről“ – mondta.

 

Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek hat évszázad után az első pápa volt, aki 2013-ban önként lemondott. A 85 éves Benedek akkoriban magas korával és azzal indokolta lemondását, hogy már nem volt elég ereje a római katolikus egyház vezetői feladatának ellátásához. Most csendesen, visszavonultan él a Vatikánba.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!