Nyitókép: AP Photo/Susan Walsh

 

A Fehér Ház megerősítette, hogy Joe Biden amerikai elnök szerdán bejelenti a Patriot lég- és rakétavédelmi rendszerek átadását Ukrajnának, hogy segítse az Oroszország elleni harcot. Erről a The Guardian számolt be, az újságírókkal folytatott telekonferencia átiratára hivatkozva, amelyet a Fehér Ház közzétett a honlapján.

 

A konferenciát Volodimir Zelenszkij ukrán elnök USA-beli látogatásának előestéjén tartották. A Fehér Ház egyik vezető tisztviselője megerősítette, hogy Biden szerdán „jelentős” új biztonsági segélycsomagot jelent be Ukrajnának közel kétmilliárd dollár értékben. A csomag „tartalmazni fogja a Patriot-rendszerhez tartozó üteget, amely kulcsfontosságú eszköze lesz az ukrán lakosság védelmének a kritikus infrastruktúrát ért barbár orosz támadásokkal szemben“.

 

A Fehér Ház illetékese azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok ukrán katonákat fog kiképezni ennek az ütegnek a kezelésére, és a kiképzés egy harmadik ország területén zajlik majd. „Eltart egy ideig, de az ukrán katonák ezt a kiképzést visszaviszik az országukba, hogy működtetni tudják az üteget“ – tette hozzá.

 hirdetes_810x300  

 

Az ukrán elnök szerdán utazott az Egyesült Államokba. Ez az első külföldi útja február vége óta, amikor Oroszország katonailag megtámadta Ukrajnát. Zelenszkij az Egyesült Államokban találkozik Joe Biden amerikai elnökkel. A tervek szerint közös sajtótájékoztatót is tartanak a Fehér Házban, amely után Zelenszkijnek helyi idő szerint körülbelül 19:30-kor (közép-európai idő szerint 1:30-kor) szólal fel az Egyesült Államok Kongresszusa előtt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.