Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Harnik

 

Megkérkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonba, Joe Biden amerikai elnök a Fehér Háznál fogadta. A két ország első embere az amerikai támogatásokról fog tárgyalni. Zelenszkij küldetése elég egyszerű: Amerika adjon több, még több, és még annál is több fegyvert.

 

Az ukrán és amerikai elnök nagyjából két órát fog tárgyalni a Fehér Ház Ovális Irodájában.

 

Zelenszkij számára ez az első hivatalos külföldi látogatás az Ukrajna elleni orosz invázió kitörése óta. A találkozóra repülőgéppel érkezett, ami Lengyelországból szállt fel – az ukrán elnök vonattal utazott Lengyelországba.

 

 hirdetes_810x300  

Az USA szintén szerdán erősítette meg, hogy legalább egy Patriot légvédelmi rakétarendszert át fog adni Ukrajnának annak a támogatási csomagnak a részeként, amelynek nagysága eléri az 1,85 milliárd eurót. Zelenszkij a Kongresszus előtt is fel fog szólalni. Az amerikai Képviselőházban ugyanis republikánus többség van, ők pedig régóta kritizálják az „ellenőrizetlenül” Ukrajnának küldött támogatásokat. A Képviselőház támogatása nélkül az 1,85 milliárdos csomag sem valósulhat meg, így Zelenszkij látogatása lényegében politikai nyomásgyakorlásnak is értelmezhető.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!