Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Lewis Joly

 

Második napja csaptak össze a kurdok és a rendőrök Párizsban december 24-én. A Reuters közlése szerint a tüntetések békésen indultak, de erőszakba fulladtak. A kurdok azért vonultak az utcára, mert pénteken Párizs 10. kerületében, egy kurd kulturális központban három embert lőtt agyon és másik hármat megsebesített egy fegyveres elkövető. A kurd közösség épp a napokban emlékezik meg három aktivista tagjuk 10 évvel ezelőtti meggyilkolására – az ügyet azóta sem derítették fel.

 

Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök a sajtónak azt mondta szombaton, hogy a tiltakozások hirtelen váltottak át erőszakba, egyelőre nem világos, hogy miért. Állítólag csak néhány tucat tüntető felelős a zavargásokért, ennek ellenére a rendőröknek több mint két órába telt feloszlatni a tömeget, amely autókat borított fel, kirakatokat tört be – a hatóságok könnygázt is bevetettek és 11 embert előállítottak. A zavargásoknak szombaton 30 sérültje volt.

 

A pénteki lövöldözés elkövetője egy 69 éves férfi volt, akit nemrég engedtek ki a börtönből, miután karddal támadt egy menekülttábor lakóira. A férfi ellen a pénteki incidens után fajgyűlölet miatt elkövetett emberölés és lőfegyverrel való visszaélés lesz a vád.

 

 hirdetes_300x300  

Reuters.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!