Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Andrij Melnyik, a botrányos és Németországot már-már gyalázó kijelentéseiről elhíresült volt berlini ukrán nagykövet visszatért az éterbe, ezúttal új pozíciójában, helyettes külügyminiszterként. A ZDF német tévécsatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy még több fegyvert kell adni a Nyugatnak.

 

Azután, hogy az amerikaiak (legalább egy darab) Patriot légvédelmi rendszer átadását ígérték meg Ukrajnának, Melnyik újfent további fegyvereket, tankokat, nyugati vadászgépeket és katonai repülőket követel Ukrajna számára.

 

Mint mondja, „nagyon hálás Amerikának az új, nagylelkű lépésekért”, de „egy dolog világos: további tabukat kell ledönteni”. Ezzel a diplomata arra utalt, hogy eredetileg a Patriot-rendszerek is „tabunak” számítottak, az amerikai vonakodtak átadni, nehogy bevonódjanak a harcokba.

 

 hirdetes_810x300  

A Melnyik által ledöntésre ítélt „további tabuk” közé pedig a modern fegyverrendszerek átadása tartozik (tankok, vadászgépek, támadójárművek, nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvetők), amelyek lényegében már háborús részvételt jelentenének, vagy legalább így értékelhetik az oroszok.

 

Melnyik szerint „az ukránok utolsó lélegzetükig harcolni fognak a hazájukért, beleértve a Krímet is, függetlenül attól, hogy nyugati partnereik mit tesznek”.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy még pontosan nem tudni, milyen Patriot-rendszert kap majd Ukrajna az USA-tól és hányat. Egy ilyen rakétarendszernek 160 kilométeres hatótávja van, miközben hatalmas területeket kellene védeni. A rendszer egyszerre 300 célt tud követni, 9-et befogni és igen nagy valószínűséggel megsemmisíteni. Ugyanakkor egy Patriot-rakéta 4 millióba dollárba kerül, egy 50 ezer dolláros iráni drónra kilőni nem pazarlás, hiszen emberéleteket óvhat, de hosszú távon nem fenntartható.

 

Másrészt, egy teljes rendszer működtetéséhez 90 emberre van szükség – ha nem maguk az amerikaiak mennek oda, az ukránokat ki kell kiképezni, ami nem napok, inkább hónapok kérdése. Ha mégis lennének ott amerikai „szakértők” az üzemeltetésnél, az újabb eszkalációt szülhet, ha esetleg a Patriotokat az oroszok kilőnék. Az érem másik oldala, hogy bizonyos számú Patriot átadásával az ukránok saját rakétavetőiket és légvédelmi egységeiket átmozgathatnák a front közelébe.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!