Nyitókép: ČTK

 

Miloš Zeman cseh elnök utolsó karácsonyi üzenetében az elmúlt év legjelentősebb eseményének nevezte az ukrajnai orosz agressziót. Reményét fejezte ki, hogy Oroszország elhagyja Ukrajna területét. Egyúttal elbúcsúzott a polgároktól – számol be a TASR prágai tudósítója.

 

Zeman szerint a 2022-es év legjelentősebb eseménye az Ukrajna elleni orosz agresszió volt.

 

„Mindig is a korrekt gazdasági kapcsolatok híve voltam az Orosz Föderációval, különösen a viszonylag olcsó energia-alapanyagok szállítása terén. De vannak olyan helyzetek, amikor a gazdasági érdekeknek helyet kell adniuk a biztonsági érdekeknek”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta a cseh elnök.

 

Szerinte a globális biztonságot veszélyezteti ez az agresszió.

 

„Teljes mértékben támogatom Csehország segítségét a harcoló Ukrajnának, és bízom benne, hogy a szabad országok nyomása előbb-utóbb arra kényszeríti Oroszországot, hogy elhagyja Ukrajna területét”

 

– fejezte ki reményét Zeman.

 

Az idei év másik jelentős problémájaként az energiaválságot jelölte meg. Szerinte közrejátszott benne az orosz agresszió, de a „zöld fanatizmus”, az ún. green deal is. Zeman szerint idén az infláció volt a harmadik legnagyobb probléma.

 

A beszéd második részében Zeman számba vette 32 éves politikai pályafutását. A „számadást” az állampolgárokkal szembeni kötelességének tekinti. „Köztársasági elnökként elsősorban a cseh nemzeti érdekeket próbáltam megvédeni” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy Csehország nemzeti érdeke az exporttámogatás kell, hogy legyen.

 

Szavai szerint ezért igyekezett korrekt kapcsolatokat kialakítani a világ minden fontos országával. Emlékeztetett arra, hogy az elnöki hivatalban végzett munkájának szíve az Izraellel való kapcsolat volt.

 

„Március 8. után nyugdíjba megyek. Érdekes könyveket fogok olvasni és emlékezni fogok“ – mondta Zeman. „Eljött a búcsú ideje“ – folytatta, és Vítězslav Nezval verséből idézett: „És ha nem látnánk egymást többször, szép volt és elég volt. Viszlát és ég veletek!“ – fejezte be utolsó karácsonyi beszédét a cseh elnök.

 

Miután 2013-ban Csehország elnöke lett, Miloš Zeman úgy döntött, hogy a hagyományos újévi beszédet január 1-ről december 26-ra helyezi át. Ezt azzal magyarázta, hogy szeretné követni Tomáš Garrigue Masaryk csehszlovák elnököt és az első Csehszlovák Köztársaság idején elmondott karácsonyi beszédeit.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.