Nyitókép: Terje Bendiksby/NTB Scanpix via AP

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólította az Észak-atlanti Szövetség tagállamait, hogy folytassák az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat.

 

„Talán paradoxul hangzik, de Ukrajna katonai támogatása a leggyorsabb út a békéhez” – mondta a norvég politikus. Ezt azzal indokolta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek meg kell győződnie arról, hogy nem fogja elérni célját, azaz Ukrajna feletti uralmát. Ezután lehetne tárgyalni egy békés megoldásról, amely garantálja Ukrajna független államként való fennmaradását.

 

Stoltenberg azt is kifejtette, hogy teljesen jogosnak tartja azokat az ukrán támadásokat, amelyek az elmúlt hetekben Oroszország katonai célpontjai ellen irányultak. „Minden országnak joga van megvédeni magát. Még Ukrajnának is” – hangsúlyozta a DPA-nak.

 hirdetes_300x300  

 

Szerinte fontos kontextusban látni a dolgokat – a polgári infrastruktúra elleni nagyszabású orosz támadásokat, amelyek célja, hogy megfosszák az ukránokat a víz-, fűtés- és villanyellátástól télen.

 

„Putyin elnök megpróbálja a telet fegyverré tenni a civilek ellen. Ez nem katonai célpontok elleni támadás civil áldozatokkal. Ez egy hatalmas támadás civilek ellen”

 

– mondta Stoltenberg.

 

Szerinte a szövetségesek támogatják Ukrajna önvédelemhez való jogát, amelyet az ENSZ Alapokmánya is rögzít.

 

„Természetesen felszólítom a szövetségeseket, hogy tegyenek többet” – tette hozzá az interjúban. „Mindannyiunk biztonsági érdeke, hogy Ukrajna sikerrel járjon és ne Putyin nyerjen”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.