Nyitókép forrása: ukrinform

 

Az Ukrinform közlése szerint Lengyelország azt fontolgatja, hogy nehézpáncélos (támadó) haditechnikát adna át Ukrajnának. Konkrétan a német gyártmányú Leopardokról van szó. Szintén szombaton az Unian másik ukrán hírügynökség azt közölte, hogy Finnország ugyanezt tervezi azzal a feltétellel, hogy más európai országok is hasonlóan cselekednek.

 

Az orosz-ukrán háború óta Lengyelország 240 szovjet gyártmányú harckocsit adott át Ukrajnának. Ukrajna folyamatosan modern tankokat követel, és Lengyelország most jelezte, hogy fontolóra veszi a kérést. Ezt a The Wall Street Journal közölte egy magas beosztású lengyel diplomatára hivatkozva – természetesen név nélkül. Egy cseh diplomata is megerősítette az információt.

 

A lengyel elképzelés az, hogy a német tankokat akkor adnák át Ukrajnának, ha ellentételezésként új amerikai vagy dél-koreai hackocsikat kapnak.

 

 hirdetes_300x300  

Azt nem nehéz megállapítani, hogy pontosan milyen összefüggés van (vagy van-e egyáltalán) a finn és a lengyel szivárogtatás között. Tény, hogy politikai értelemben a finnek használhatják hivatkozási alapnak később a lengyelek döntését. Mindazonáltal, továbbra is érvényes a szabály, hogy egy haditechnikát csak úgy lehet eladni/átadni egy másik országnak, ha a gyártó ország is beleegyezik, így a finn és lengyel álláspont most tovább növeli a nyomást Németországon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!